Novine u Centru za talente „Dušan Vasiljev“

Prva godina rada Regionalnog centra za talente „Dušan Vasiljev“ bila je eksperimentalna, ali su rezultati bili i više nego zadovoljavajući. Centar sada ulazi u novu sezonu, koja počinje testiranjima za učenike sedmih i osmih razreda.

– Testiranje za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole je u nedelju od 10 časova kada će osnovci zainteresovani za naučne oblasti geografiju, istoriju, jezik i hemiju uraditi tesove koji nisu eliminacionog karaktera. Oni bi trebalo da pokažu mentorima u ovim oblastima kakvo je interesovanje i šta je materijal s kojim će sutra raditi. Svako dete koje je zainteresovano za učešće u radu može to da obavi, istakao je dr Srđan Srdić, rukovodilac RCT „Dušan Vasiljev“.

Pored pomenute četiri, postojaće i grupe za psihologiju i za francuski jezik, namenjene srednjoškolcima. Ovaj jezik više se u Kikindi ne izučava ni u jednoj školi, a zbog privredne klime u našem gradu grupa se pokazala kao veoma atraktivna, jer ima i nastavu za predškolce, što nema ni u jednom drugom centru za talente. Ovde se stiču znanja kojih nema u redovnom nastavnom programu, reči su mentora za naučnu oblast geografije Budimir Đukičin,

U Centru se radi timski. Pored učenika i mentora, značajnu ulogu imaju i roditelji. Trude se da nastava bude što inovativnija. Stoga je ove godine osnovana je i grupa za dramsku umetnost, koju će voditi glumica Tanja Markov. Audicija za polaznike ove grupe biće organizovana, takođe, u nedelju i počinje u 11 sati i 30 minuta. Kandidati treba obavezno da pripreme recitaciju, a ko želi može dodatno da se predstavi i kraćim monologom, improvizacijom ili imitacijom. U ovoj grupi mladi ljudi prvo će usavršavati govor i pokret, uz dikcijske vežbe i usavršavanje kretanja na sceni. Radiće se na sticanju scenskog samopouzdanja, a onda kada prođe ta faza, planiran je i rad na predstavi.

Profunkcionisala je i fejsbuk stranica Centra, na kojoj će učenici moći da nađu sve neophodne informacije vezane za predavanja. Nastava će se, kao i prošle godine, odvijati u prostorijama Gimnazije „Dušan Vasiljev“.