Novi zakon podstakao žrtve da prijavljuju nasilje: U Kikindi tokom 2018. godini 313 prijavljenih slučajeva

Predstavnici Centra za socijalni rad, Osnovnog suda, lokalne samouprave i civilnog sektora na okruglom stolu u Centru za stručno usavršavanje obeležili su kraj kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“.

Bila je ovo prilika da se iznesu i određeni statistički podaci o slučajevima nasilja u 2018. godini:

-Ove godine imamo 313 slučajeva do sada. Od toga, 50 odsto slučajeva je odbačeno. Oko 25 odsto slučajeva su oni koji se ponavljaju, tj. već su procesuirana u Centru za socijalni rad. Imamo do sada 24 presude, jer nisu sve procesuirane, istakao je Radisav Ivetić, direktor Centra za socijalni rad.

Početkom ove godine jedna osoba je smeštena u Sigurnu kuću za žene:

-Izuzev toga, u toku godine nisu bile donete takve mere. Tome su doprinele hitne emre, kojih je izrečeno preko 200 i odnose se na više od 130 lica. Znači da je nekim licima izrečeno nekoliko mera. Mobilni im funkcioniše kao i do sada. Lokalna samouprava ga finansira i mislim da su ovom dobrom saradnjom žrtve osnažene u Kikindi i da mogu slobodno da se obrate institucijama, dodao je Ivetić.

Tema je veoma bitna i kompleksna, zato je veoma važno da sve institucije daju svoj doprinos, kako bi rezultati u borbi protiv nasilja bili pozitivniji, istakla je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić:

-Statistika je prosto poražavajuća, ali nam ona govori šta je još ostalo da bude urađeno. Bitno je da razgovaramo, da zajedno donosimo programe, da se suočavamo sa problemima i da iznalazimo rešenja. Značajno je da su se u to uključile sve institucije. Zahvaljujući tome donosimo zajedničke strategije borbe protiv nasilja. Cilj je da se nasilje bilo kog oblika svede na minimum i lokalna samouprava će se uključiti u sve aktivnosti kako bi se ovaj cilj ostvario.

Pred problemima, a posebno onim vezanih za nasilje ne treba zatvarati oči, niti o njima treba ćutati. Podaci govore da je broj žrtava gotovo identičan prošlogodišnjem, ali znatno viši od onoga iz 2016. godine. Na okruglom stolu je istaknuto da je to pokazatelj da je novi zakon osnažio žrtve da prijave nasilje.