Novi streličarski klub u Kikindi: „Apolo” stremi ka Olimpijadi

Streličarski klub „Apolo“ nedavno je osnovan u Kikindi.

Kao novi klub u gradu, želja streličara je da šire i popularišu ovaj sport, kojim mogu da se bave gotovo sve generacije:

-Streličarstvo je sport u povoju u Srbiji i može svako da ga trenira. Kao što svako može da čita „Politikin zabavnik“, tako svako od 7 do 77 može da trenira streličarstvo. „Apolo“ je osnovan 11. novembra, a 10 dana kasnije smo registrovani u APR-u. Prevashodno se bavimo olimpik stilom, mada gajino i ostale stilove vezane za streličarstvo, objasnio je predsednik UO kluba Ljubomir Zamurović.

Prve medalje za novi klub osvojili su Sara Zamurović i Kristijan Olah. Iza njih su brojna takmičenja, a pred njima su i nova iskustva koja prate njihove velike ambicije:

-Bilo je mnogo takmičenja i u prošlom klubu, a u ovom smo imali samo jedno. Osvojila sam bronzu u pojedinačnoj konkurenciji, a i ekipno smo osvojili treće mesto. U nedelju idemo na novo takmičenje, kazala je Sara, a Kristijan je dodao:

 

-Vidim sebe na Olimpijskim igrama, ako ne sad, onda za šest godina. Želim da ostvarim svoj maksimum. U nedelju u Beogradu želim da ispucam normu koju do sada nisam. Ako uspem, biće super.

Iako će u klubu sve discipline biti zastupljenje, fokus će biti na olimpijskom luku, jer je ovo za sada jedini stil koji je deo Olimpijskim igara, koje spadaju pod dugoročne ciljeve „Apola“. Ipak, za to je potrebno ispuniti mnogo kriterijuma:

-Učešće na Olimpijskim igrama zahteva određeni broj ispucanih poena. Nadamo se da će kikindski streličari uspeti da jednog dana pošalju nekoga na Olimpijadu. Kratkoročni cilj je ispucamo državne i međunarodne norme, da bi naši streličari ušli u reprezentaciju. Dobijanjem novih znanja i iskustava na državnom i međunarodnom nivou ostvariće značajan rezultat koji će ih jednog dana na Olimpijadu, naglasio je operativni trener u klubu Zaviša Lučić.

U streličarstvu važi pravilo da je za profesionalog streličara potrebno sedam godina intenzivnog rada. „Apolo“ je tek na svom startu, pa poziva sve koji žele da iskuse čari streličarstva da im se jave.