“Nove godine, za čas prolaze”

Članovi kikindskog Udruženja penzionera i KUD-a „Sunčana jesen“ tradicionalno, u prvoj nedelji decembra se okupljaju i ukrašavaju svoje prostorije, u stilu praznika koji predstoje. Atmosfera polako poprima duh ambijenta i sva je verovatnoća da će za cenu od 1500 dinara, koliko kod penzionera staje proslava dočeka Nove godine, svečana sala i ovoga put, već polovinom meseca biti rasprodata.

Atmosfera u prostorijama kikindskog Udruženja penzionera poprima praznično obeležje. O tome, koliko je moguće maštati i sa sedamdeset i sa koliko kreativnosti se može uživati u svim lepim stvarima koje život donosi i u poznim godinams pravi dokaz za to su baš kikindski penzioneri koji već na početku decembra polako ispraćaju godinu, kojoj je ostalo još par nedjelja. Kako je navela predsednica KUD-a „Sunčana jesen“ Jela Veličkov, tradicija je tu da se poštuje, pa polet i marljivost i ovoga puta ne manjkaju:

-Svake godine mi do katoličkog Božića ukrasimo našu salu i pripremimo je za praznike. Mi u tome uživamo. Svake nedelje jedan do dva dana mi ovde dolazimo i uživamo u pripremama za praznike. Sala ostaje u ovako šljaštećem izdanju sve do 15. januara.

Godina, koja je polako na izmaku bila je zapažena za aktivne penzionere, koji imaju svoju vitrinu zlatnih i srebrnih uspomena, na koju su, prema tvrdnji sekretarke udruženja Zorice Vasiljević vrlo ponosni:

-Kao što se vidi,  mi se pripremamo za doček Nove godine. Zainteresovani se raspituju svakoga dana, kako bi mogli sebi da obezbede kartu. Osim što je ovo što je u svačijem fokusu, zapostavljeno je nešto na čega smo mi naročito ponosni, a to su pehari koje smo dobili na osnovu svojih aktivnosti. Najnoviji pehar smo dobili pre dve nedelje. Bili smo u Žablju, takmičili se i dobili pehar. To nije u fokusu, retko ko obrati pažnju, a eto mi ovako koristimo priliko da baš to pokažemo.

Doček Nove godine u svečanoj sali Udruženja penzionera iznosi 1500 dinara, a podrazumeva bogato predjelo, zatim večeru, desert i dva pića, u prijatnom ambijentu i nastup orkestra.

Ekipa, koja je počela sa ukrašavanjem sale, tradicionalno pripremi i malu zakusku, a sve u stilu prazničnih đakonija, koje su bile i ostale obeležje zimske trpeze, na kojoj  prednjače domaći čvarsci, majuška, takozvani krompir u čakširama i naravno kiseli kupus.