Nova operativna metoda u kikindskoj Bolnici

Funkcionalna endoskopska hirirgija sinusa je savremena operativna metoda u lečenju obolenja nosa i sinusa.U toku operacije se uklanjaju polipi, oboleli delovi sluznice, deformacije hrskavice i kosti nosne pregrade, kao i sluznica i koštane pločice. Bolnica u Kikindi jedna je od tri opšte bolnice u Vojvodini u kojima se izvodi ova operacija.

 

 

 

 

 

 

-Ranije je operacija sinusa bila dosta komplikovana i opravak je trajao dugo. Suština metode je da se svi sinusi otvore i da se njima omogući njihova fiziološka funkcija – istakao je dr Lazar Sivčev, načelnik ORL odeljenja.

Po završetku operacije pacijent u Bolnici boravi svega dva do tri dana.

-Oporavak je minimalan, a već pet dana po operaciji i pacijent može normalno da funkciniše – rekao je dr Sivčev.

Ova metoda procvat je doživela devedestih godina sa tehnološkim napretkom. Još 2007. godine u Bolnici su imali želju da rade ovaj operativni zahvat tako da su se lekari obučavali u iako nisu imali neophodnu opremu.

-Odlučili smo se da redovno posećujemo seminare na VMA i u Gracu u Austriji. Ključne instrumente smo imali u Bolnici, a ostatk smo nabavili zahvaljujući Rotari klubu iz Kikinde. Lečimo polipe iz nosa, pravimo drenažu sinusa što omogućava uspostavljanje prirodne funkcije sinusa – dodao je dr Lazar Sivčev.

Veliki broj pacijenata ima problema sa sinusima, a mesečno se obave tri do četiri operacije. Osim u Kikindi ova operativna metoda izvodi se još u bolnicama u Sremskoj Mitrovici i Subotici.

Direktor Opšte bolnice dr Mirko Stojisavljević ističe da je u planu uvođenje još novih metoda lečenja.

-Čim nam stigne odobrenje nadležnog Ministarstva u kikindskoj Bolnici radićemo polipektomiju odnosno hirurško uklanjanje polipoidnih promena na grliću materice i na materici. Opremu i stručni kadar imamo tako da ostaje samo da nam stigne papir. Poslat je zahtev i za rad sa pacijentima u jedinici za moždane udare – rekao je dr Mirko Stojisavljević.

Na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo Bolnica je konkurisala za sredstva za operaciju katarakte i očekuju da će i ova operacija početi da se izvodi u Kikindi.