Noć muzeja 13.put u Kikindi

Narodni muzej u Kikindi je po 13. put bio domaćin manifestacije „Noć muzeja“. Tema je ovoga puta bila „Istorija zdravstva u Kikindi“. Manifestaciju su pomogli mnogobrojni volonteri , ustanove, organizacije i pojedinaci. Osim zložbe “Najvažnije je biti zdrav” posetioci su se upoznali sa istorijom bolnice, zdravstvenih ustanova, a saznali su nešto  i o ljudima koji su nas lečili.

U dvorištu muzeja Crveni krst je imao svoj prostor u kom su volonteri, kako je objasnila sekretarka organizacije Danijela Bjeljac, pokazali sve ono što je opis ove organizecije:

-Rado smo se odazvali pozivu Narodnog muzeja. Naša organizacija u Kikindi je osnovana 1893.godine i od tada postoji. U svakom našem delovanju nastojimo da širimo informacije o Crvenom krstu. Imamo punkt Difuzija, zatim promociju DDK, gde mogu posetioci da se obaveste o akcijama, potom su tu programi Trgovina ljudima, program Prve pomoći, takođe predstavljamo i kapacitete, pored ljudskih i materijalnih. Spasilaštvo na vodi, takođe. Mladi mogu da se upoznaju sa tehnikom, kao i sa materijalima, kojima organizacija raspolaže.

U prostoru na spratu, posetioci su u okviru izložbe “Lekovita bašta” imali mogućnost da saznaju nešto više o korišćenju lekovitog bilja u narodnoj medicini, a najmlađi da učestvuju u kreativnoj radionici. Apotekari su u svečanoj sali imali glavnu reč, kao i đaci SSŠ Miloš Crnjanski.

 

Noć muzeja je posebnim programom drugu godinu organizovana i u muzeju ,, Terra“. Na ulazu su najmlađi učili šta je topanje u glini.

Posetioci, od kojih su pojedini prvi put posetili muzej Terra sa oduševljenjem su komentarisali ambijent i organizaciju. U okviru centralne priče, otvorana je izložba ,,skulptura u terakoti iz fundusa terra – figuracija“, a noć muzeja je prelasla u muzičku noć u okviru koje su se predstavili kikindski muzičari.