Noć istraživača prvi put u Kikindi

noc-nauke

U Kikindi je prvi put organizovana Noć istraživača, koja se širom sveta obeležava poslednjeg petka u septembru. Domaćin ove manifestacije u našem gradu je Centar za stručno usavršavanje.

Cilj ovog događaja je popularizacija nauke među mladima, ali i razbijanje predrasuda o tome da su prirodne nauke bauk. Želja organizatora je da decu usmere na nauku i da oni u njoj pronađu svoje buduće zanimanje.

U Noći istraživača deca su imala priliku da igraju matematičko-logičke igre, saznaju nešto više o biljnom i životinjskom svetu, ali i da vide kako funkcioniše robotika i kako se programira.

Planovi su da se iduće godine manifestacija proširi.

-Trudićemo se da sledeće godine ova manifestacija bude obogaćena sa još više eksperimenata i eksponata, koji će deci bolje približiti nauku, rekao je Dejan Karanović, direktor Centra za stručno usavršavanje.

Kako organizatori najavljuju, postavka Noći istraživača biće izložena u Centru za stručno usavršavanje do idućeg petka. Tako će nastavnici moći tokom sledeće nedelje da dovode decu, da mimo gužve pogledaju sve ono što ih zanima, a što su možda propustili tokom prve posete.