Nikotin pomaže tuberkulozi

Crveni krst u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje obeležio je Svetski dan borbe protiv tuberkuloze. Ulična javna akcija organizovana je u cilju informisanja građana i podizanja svesti javnosti o zdravstvenom, ekonomskom i socijalnom uticaju tuberkuloze.

Kako objašnjava dr Branislav Hačko, iz ZZJZ, prema podacima Svetske zdravstvene organizacije rezistentna tuberkuloza predstavlja stalnu opasnost. Najviše razloga za zabrinutost imaju pušači:

-Pušači koji su i inače ugroženi i od drugih bolesti, oni su i ovde povezani sa najvećom smrtnošću, kada je tuberkuloza u pitanju. 2017 godine je u Srbiji 743 novoobolelih od tuberkuloze, od tog broja u SBO četiri  registrovana slučaja, a tri u Kikindi. 2018. su  registrovana 3 nova slučaja, jedan u Kikindi. Tako da bez obzira što je prošlo 130 godina od otkrića KOH-a i bacila tuberkuloze, još u 21.veku postoji  realna opasnost od ove bolesti.

U Evropskoj uniji i Evropskoj ekonomskoj zajednici godišnje se prijavljuje oko 60.000 slučajeva oboljevanja od TB. Stopa prijavljivanja se smanjuje samo za oko 5% svake godine. Zapostavljanje kontinuiranih napora na kontroli ove bolesti može biti opasno i u zemljama sa niskim opterećenjem, zbog prisustva rezistentnih oblika bolesti koji se teže leče. Volonteri Crvenog krsta, rekla je sekretarka organizacije Danijela Bjeljac,  nizom planiranih aktivnosti preventivno deluju na svest sugrađana:

-Ovo je tradicionalna aktivnost i mi imamo zajedničku javniu akciju. Želja nam je da preventivno delujemo na naše sugrađane. Pored ove akcije mi imamo kontinuirano praćenje zdravlja naših korisnika. Korisnici programa Briga o starima obuhvaćeni su ovom aktivnosšću, gde im se redovno kontroliše  zdravlje. Takođe korisnici Narodne kuhinje kao socijalno ugroženo stanovništvo su informisani o ovoj bolesti. To je slogan ove godine. “Vreme je” da podizanjem svesti, širenjem informacija sprečimo pojavu ove bolesti. 

Tuberkuloza je zarazna bolest koju izaziva bakterija (bacil) tuberkuloze. Infekcija se prenosi vazduhom. Do oboljenja dolazi usled  pada otpornosti organizma izazvan stresom, neurednim životom, neuhranjenošću, lošim uslovima života, alkoholizmom, nekom dugotrajnom bolešću, HIV infekcijom, itd.

Tuberkuloza se može pojaviti u bilo kom delu tela, ali najčešće se javlja u plućima. Najčešći simptomi plućne tuberkuloze su kašalj, nekada sa pojavom krvi u ispljuvku, povišena temperatura, noćno znojenje, gubitak apetita, mršavljenje i opšti osećaj slabosti. Nacionalni program kontrole tuberkuloze u Republici Srbiji sprovodi se u okviru Programa zdravstvene zaštite stanovništva od zaraznih bolesti.