Nikad više sredstva u agrarnom budžetu Vojvodine, istakao pokrajinski sekretar Vuk Radojević

Agrarni budžet Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo ove godine na raspolaganju je imao nikada više novca za sufinasiranje poljoprivredne proizvodnje u pokrajini. Javni pozivi za dodelu bespovratnih sredstva i sufinansiranje programa prilagođeni su potrebama proizvođača.

-Mera koja je izazvala veliko interesovanje je podrška mladim poljoprivrednicima do 40 godina uz značajnu finansijsku podršku. Kroz ovaj program bespovratna sredstva koja se dodeljuju su 90 odsto od ukupne vrednosti investicije – istakao je tokom nedavne posete Kikindi Vuk Radojević, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo.

Poljoprivrednici severnog Banata u manjoj meri konkurišu za sredstva u odnosu na Bačku i Srem.

-Ovo je prilika da pozovem sve poljoprivrednike iz severnog Banata da aktivno prate konkursne linije. Para nikada više nije bilo, a procedure koje se tiču samog konkurisanja i dokumentacije uopšte nisu zahtevni – rekao je Radojević.

Dobar deo budžeta, oko 500 miliona dinara, namenjen projektima izdvajan je za sisteme za navodnjavanje. Zajedno sa sredstvima poljoprivrednika oko milijardu dinara opredeljeno je za ovu namenu. Navodnjavanje će dovesti do stabilnijih i kvalitetnijih prinosa,a tokom sušnih godina kojih je sve više proizvođači će imati siguran rod.

-Posebno smo prepoznali tri kategorije poljoprivrednika kroz sve konkursne linije: mlađi od 40 godina, žene nosioci poljoprivrednih gazdinstava i svi koji se bave poljoprivredom u otežanim uslovima rada. Za njih su subvenicije i do 70, a za sve ostale do 60 procenata – dodao je Vuk Radojević.

Tu su i podrška za nabavku protivgradnih mreža, plasteničku proizvodnju, opremanje stočarskih farmi, mere za vinogradare. Cilj ovog sekretarijata je razvoj poljoprivrede i sela i u skladu sa tim će se voditi agrarna politika u Vojvodini.