Nije lako biti žena na takozvanim muškim poslovima

Međunarodni dan žena slavi se u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i njujorški marš više od 15.000 žena koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa. Slavi se još od davne 1910. godine, ali se za prava i ravnopravnost bori svakog dana na različtim poljima.

U proteklih nekoliko godina više je žena u politici, a tome je doprinela i zakonska regulativa da 30 odsto poslaničkih mesta pripadne slabijem polu, ali i pored toga žene se ređe odlučuju da uđu u političke krugove. To nije slučaj sa zamenicom gradonačlnika Bosiljkom Srdić, koja ističe da su žene veoma važan deo političke scene. Bez obzira na politiku i funkciju naša sagovornica vodi život kakav je vodila i ranije: na posao dolazi biciklom ili peške, redovno kupuje na pijaci, druži se sa istim prijateljima.
-Biti žena u muškom ringu, jer se politika računa kao muški posao, nimalo nije lako, mada to u jednoj meri zavisi od same osobe. Ne smemo dozvoliti da budemo laka meta, iako puno više radimo od muškaraca kako bi zaslužili pohvalu. Ovo posmatram kao samo jedan od milion koraka koje
moramo napraviti kako bi ženama sutra bilo lakše i bolje nego što je nama danas – istakla je Bosiljka Srdić, zamenica gradonačelnika.

Na čelu Doma zdravlja koji ima 250 zaposlenih je dr Biljana Marković, specijalista opšte medicine. Kako kaže u zdravstvu je oduvek bilo više žena.

-Teško je, naročito u ovoj profesiji, saslušati probleme svakog pojedinačnog radnika, probleme sa kojima se službe susreću u svakodnevnom radu i rešaviti ih na zadovoljstvo zaposlenih i pacijenata. Sa druge strane volim ovaj posao, isto koliko volim da budem lekar. Ovaj posao je odgovoran i drago mi je što je je došao red da na čelo ove ustanove bude lekar opšte prakse – rekla je dr Biljana Marković, direktorica Doma zdravlja.
Nataša Krstin iz Mokrina jedina je žena instruktor vožnje u Kikindi i severnom Banatu. Na neki način nastavila je porodičnu tradiciju s obzirom na to da joj su joj otac i brat vozači, ali i majka koja je vozač autobusa. Ovaj posao obavlja godinu dana, radi u Tehničkoj školi gde đake obučava vožnji. Naša sagovornica, uprkos ustaljenom mišljenju, smatra da su žene pažljiviji vozači.


-Volim ovo da radim i želela sam da dobijem posao u struci. Želje su mi se ostvarile. Prva reakcija muškaraca kada vide ženu instruktorku vožnje je začuđenost. Nije redak slučaj da stanu sa strane i gledaju kako ja obučavam buduće vozače – saznali smo od Nataše Krstin, instruktorke vožnje.
U Srbiji se Dan žena obeležava od 1914. godine, a ujedinjene nacije su 8. mart zvanično proglasile Međunarodnim danom žena 1975. godine. U staroj Jugoslaviji, žene su dobijale cveće od firmi na Dan žena, i mogle su da idu kući ranije, a taj običaj u pojedinim firmama zadržan je i danas.