Nezapamćeno nevreme u Bašaidu

Na ulicama Bašaida tokom prepodnevna zapanjujuća slika. Polomljena stabala, iščupana iz korena , pokidani kablovi za struju, porušene ograde i pomoćni objekti, oštećeni crepovi i meštani koji još uvek ne mogu da poveruju u to kakve je posledice ostavilo nevreme praćeno jakim vetrom, kišom i ledom.

 

 

 

 

 

 

 

Bašaid su obišli predstavnici grada. Milivoj Linjački, zamenik komandanta Štaba za vanredne situacije napominje da je najveće probleme izazvao jak vetar.

-Pad drveća izazvao je prekid u snabdevanju električnom energijom i naš prioritet je da se uspostavi uredno snabdevanje strujom. Najugroženiji su Bikač i deo Bašaida oko glavne ulice. Obišli smo sve oštećene lokacije. Osim u Bašaidu i u delu Kikinde vetar je iščupao stabala koja su pala na saobraćajnice. Prioritet je bio da stabla uklonimo sa puta kako bi se saobraćaj nesmetano odvijao – rekao je Linjački.

Sve službe su u pripravnosti i tako će ostati dok god se ne saniraju posledice nevremena .

-Još uvek ne postoji potreba da se u Bašaidu proglasi vanredna situacija. Učinićemo sve što je u našoj moći da se što pre normalizuje situacija u ovom selu – napomenuo je Linjački.

Predsednik MZ Bašaid Bojan Mikalački pozvao je sve meštane da budu solidarni:

 

 

 

 

 

 

 

-Ovo je nazapamćeno nevreme. Vetar je čupao drva iz korena, obarao strujne bandere i kidao kablove. Zamolio bih sve koji mogu da pomognu da se što pre otklone posledice ovog nevremena.

Od strujnog udara stradalo je i osam ovaca u Bikaču. Žice koje je otkinuo vetar bile su pod napomonom, a ovce su tuda prolazile na ispašu. Prema podacima Meteorološke stanice u Kikindi juče od 19 časova do jutarnjih sati palo je 26,3 litra kiše po kvadratnom metru. Padavine je pratio olujni vetar od 18,6 metara u sekundi i led. Led je najveću štetu naneo kukuruzu, a u ataru između Kikinde i Bašaida na više mesta ima vodoležina na njivama.