Nezapamćen požar u Sajanu

Štala, telad i deo kuće izgoreli su u požaru u Sajanu koji se dogodio u ulici Adi Endre 106. Pedesetdevetogodišnji Vilmoš Mesaroš, kojeg smo zatekli u dvorištu pored zgarišta ne može da poveruje kakva ih je nesreća snašla. Požar je zahvatio prvu kuću do njegove u kojoj stanuje sin tridesetogodišnji Arnold.

-Nisam mogao ni da sanjam da će nam se ovakva nesreća dogoditi. U 23 sata i 30 minuta sin je od nas otišao kući da spava. Oko ponoći, ćerka koja živi sa nama, probudila nas je jer je videla da gori bratovljeva kuća. Odmah smo otišli u susedno dvorište i nećete verovati krov od kuće i štala izgoreli su za 15 minuta – priča Vilmoš Endre.

Vatra je zahvatila i štalu u kojoj su bila telad.

-Izgoreo je krov od kuće, prostorija za laktofriz i štala u kojoj je bilo 15 teladi. Sva sreća pa su krave bile na ispaši odmah pored kuće tako da nisu stradale. Mislim da je uzrok požara neispravna strujna instalacija – objašnjava Mesaroš.

 

 

 

 

 

 

Šteta je, kaže Vilmoš, velika, a poljoprivredno gazdinstvo nije osigurano od požara.

-Svako tele imalo je oko 250 kilograma, a cena za jedno je oko 400 evra. Muzilica koja je izgorela je 1.000 evra, a toliko košta i laktofriz. Oko 15.000 evra pre tri godine uložili smo u izgradnju štale – ističe naš sagovornik.

Vatrogasci, njih desetak, su skoro sat vremena gasili požar, u pomoć su pritekle i komšije, a odmah posle ponoći počela je da pada kiša.Kako smo saznali na licu mesta od nadležnih, jer je uviđaj još uvek bio u toku, iz Kikinde su u gašenju požara učestvovala dva vozila, a u pomoć su pritekli i vatrogasci i vozilo dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Sajana. Požar je lokalizovan oko pola tri ujutro. Sva sreća je da u požaru nije bilo ljudskih žrtava.

Porodica Mesaroš bavi se stočarstvom oduvek. Imaju 90 grla i obrađuju 50 jutara zemlje. Dnevno se u ovom domaćinstvu proizvede oko 500 litara mleka koje isporučuju “Imleku”.