Nevreme proteklo bez većih problema u Kikindi

Nevreme praćeno jakom kišom pogodilo je čitavu zemlju. U Kikindi je tokom večeri i noći palo oko 55 litara po kvadratnom metru, na mernom mestu Meteorološke stanice zabeležena su 42 litra vodenog taloga, u Mokrinu 63 litre, Bašaidu 38, dok je u Nakovu palo 32 litre po kvadratu. Na svu sreću velika količina vode nije prouzrokovala veće štete na objektima u gradu i selima. Kako je za TV Rubin istakao Milivoj Linjački, član Gradskog veća članovi Štaba za vanredne situacije bili su u pripravnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Na svu sreću u Kikindi nije bilo potrebe za većim intervencijama. U pripravnosti su bila dobrovoljna vatrogasna društva, vatrogasno -spasilačka jedinica i JP “Kikinda”. Imamo kritične tačke u ulici Stevana Sinđelića, gde smo u proteklom periodu postavili klapne koje sprečavaju da se voda vraća sa ulice u dvorišta. Na nekoliko mesta postoje problemi u ulici Nikole Francuskog, ima spornih tačaka i u ulici Braće Subotički. Podrum Opšte bolnice u Kikindi gde se nalazi dijaliza i trafo stanica uvek poplavi kada su veće količine padavine tako da nam je to prioritet – kzao je Milivoj Linjački.

Vatrogasci su na dve , tri lokacije bili angažovani na ispumpavanju vode. U delovima grada u kojima nije bilo ili je kišna kanalizacija bila loša uložena su sredstva iz budžeta da se ona osposobi.

-Problem odvođenja velike količine vode imali su meštani Nemanjine ulice koji uopšte nisu imali kišne kanale. U proteklom periodu uložena su sredstva da se ona izgradi. U toku je izrada projekata i za druge kritične ulice – dodao je Linjački.

Atmosferska kanalizacija osim u Nemanjinoj ulici izgrađena je i u Jugovićevoj, Stevana Sinđelića, Srbobranskoj, Braće Sredojev.

Pre mesec dana bila je slična situacija sa vremenom, a u međuvremenu su preduzete mere da se otklone svi potencijalni nedostaci na atmosferskoj kanalizaciji.Komunalni inspektori obilazili su domaćinstva i skretali pažnju na to da je obaveza građana da očiste kišne kanale i propuste ispod kolskih ulaza ispred svojih kuća.

Nakon što je u maju palo blizu 210 litara kiše po kvadratnom metru, kišni period nastavljen je i u junu, a ovi vremenski uslovi ne pogoduju ječmu i pšenici.

-Ozimim strninama ne prija ovoliko kiše naročito što je bila praćena vetrom i olujom što je uslovilo polegnuće žita. U ranijem periodu ima i dosta oštećenja od grada. Pojavile su se bolesti i korovi u jesenjim usevima. Prolećnim kulturama pre svega suncokretu i kukuruzu ove padavine su dobrodošle – napomenuo je Aleksandar Pap, savetodavac PSS.

Žetva ječma je počela, ali je prekinuta zbog kiše, a vršidba žita trebalo bi da počne za sedam do deset dana. Zbog vremenskih neprilika u proteklom periodu rod će biti manji i do 50 odsto.