Nemački „Tenis“ uskoro u Kikindi

Po raspisanom konkursu Ministarstva poljoprivrede, a po osnovu prava prečeg zakupa za Grad Kikindu javilo se devet investitora, koji su ispunjavali uslove konkursa. Oni su tražili na korišćenje ukupno 9.186 hektara državnog zemljišta na period od 30 godina. Većina je tražila isto, atraktivno zemljište. Ipak, posebno se istakla nemačka kompanija „Tenis“, jedan od giganata prehrambene industrije na svetskom nivou.

Ova kompanija je podnela zahtev za korišćenje 3.002 hektara u startu poljoprivrednog zemljišta, pretežno u katastrarskim opštinama Kikina i Banatska Topola. Izgradnja farme prvobitno je trebalo da se odvija na 400 metara od naseljenog mesta Banatska Topola. Nakon sagledavanja stanja, u razgovoru sa predstavnicima „Tenisa“ i nadležnima, da bi trebalo predložiti da se lokacija farme izmesti i da će nova farma biti građena na prostoru nekadašnjeg „29. novembra“, kaže član Gradskog veća Imre Kabok, koji je naglasio da su investitori prihvatili ovu sugestiju, ali im je za izgradnju farme ova lokacija mala, te su podneli zahtev za proširenje prema putu Kikinda – Banatska Topola, što je dodatnih 7,5 hektara. Stoga je namena tog zemljišta iz poljoprivrednog promenjena u građevinsko.

-Ponuđeno poljoprivredno zemljište nalazi se u katastarskim opštinama Banatska Topola ( pretežno ), Ruskom Selu, Banatskom Velikom Selu, Novim Kozarcima i malo svega u Kikindi, . Mislim da smo postigli cilj da investiciju raspodelimo na pet katastarskih opština. Od Kikinde su odustali, jer su tražili parcele koje se nalaze pod bušotinama Naftne industrije Srbije, dodao je Kabok.

Tokom skupštinske rasprave o ovoj temi, gradonačelnik Pavle Markov istakao je da je cilj ovog velikog projekta da Kikinda bude, ne samo sada, nego i u budućnosti deo velikih državnih projekata, da ne budemo negde u zapećku da nas niko ne prepoznaje, da se niko nas ne seti, već da učestvujemo u svim projektima, a posebno u velikim i najvažnijim, koje ova država trenutno radi.

Mislim da je interes ove države iznad svakog pojedinačnog interesa ili pojedinačnih grupa. Važnost ovog projekta prevazilazi sve individualne koristi i niko ne bi trebalo da sprečava ovako bitnu ekonomsku investiciju ovu zemlju. Vrlo dobro znamo u kom stanju se nalazi poljoprivreda. Ako neko osmisli ovakav projekat i ako stručne komisije iznesu validne podatke, onda laici nemaju prava da na neki drugačiji način posmatraju probleme.

Naglašavajući da svako ima pravo da kaže ono što želi, gradonačelnik je dodao niko do sada nije ponudio alternativno rešenje, pogotovo za goruće probleme kao što su poljoprivredni.

Svim silama ćemo se truditi da ovaj grad pronađe nove puteve ekonomskog razvoja, da napravimo jedan novi iskorak napred i da u tom pogledu posmatramo celokupan projekat.

Nemački investitor bi od jula 2018. godine započeo izgradnju svinjogojske farme kapaciteta oko 70 hiljada tovljenika, a od oktobra iduće godine, planirano je da počine period zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Kako su naglasili predstavnici Gradskog veća, dolaskom takvog investitora Kikinda i njeni građani dobijaju mnogo, a najavljena ulaganja znače i razvoj poljoprivrede na severu Banata.