“Nemam komentar o natpisma o skulpturi sove”, kaže autor akademski vajar Jovan Blat

Povodom meseca sova u Kikindi 1. novembra na kružnom toku na ulazu u grad postavljena je monumentalna skulptura sove od terakote. Sova i terakota spajaju dva simbola po kojima je naš grad prepoznat u svetu. Zbog toga je grad Kikinda u cilju promovisanja svetski priznatog simpozijuma Tera ustupio prostor na kojem je Galerija predstavila jedno od svojih mnogobrojnih umetničkih dela iz bogatog fundusa Muzeja “Terra”. Likovni umetnik master vajar Jovan Blat, autor skulpture ističe da su ga iznenadili mnogobrojni komentari:

 

 

 

 

 

-Mnogi bi rekli svaka reklama je dobra reklama, pa i ona negativna. Ipak, ne želim da komentarišem natpise na društvenim mrežama tako da sam bez komentara.

Blat voli da vaja životinje, naročito sove, tako da je prvu izradio pre 10 godina. Skulptura sove za koju u šali kaže da ga je proslavila nastala je pre godinu dana.

-Godinu dana skulptura je bila u dvorištu ateljea “Terra”. Svako je mogao da je vidi, a pošto je završena njene slike i moj intervju o samoj skulpturi pojavili su se na internetu. Ko god je imao nešto protiv skulpture mogao je već tada nešto da kaže. Svaki komentar i sugestiju bi saslušao i video šta dalje. Niko se nije javio da je skulptura ovakva ili onakva skaradna ili ne, tako da je ona postavljena da je svi vide – ističe Blat.

Kikinda je najpoznatije zimovalište sova ušara u svetu. Upravo u čast ptici koja je jedan od gradskih simbola u novembru se organizuje bogat program: radionice, likovni i literarni konkursi, kvizovi, projekcije filmova, brojanje sova.

U ovu sovu visoku tri metra utrošeno je oko pola tone gline.

Skulptura je rađena namenski za grad. Kada smo odlučivali kakva će ona biti, jer nisam samo ja tu učestvovao, odlučili smo se za stilizaciju. Moram priznati da sma bio za veću stilizaciju nego što je ova. Ipak na kraju smo se odlučili za ovakvu skulpturu. Stilizacija znači uzeti složen oblik iz prirode i svesti ga na osnovne oblike – pojašnjava Jovan Blat.

Naš sagovornik dodaje da je izradio skulpture malog formata gde je sova potpuno stilizovana, ali i verni prikaza ove ptice, koji se umnožava i služi kao suvenir.

-Naravno da smo se mogli odlučiti da skulptura potpuno liči na sovu ušaru međutim takve skulpture su svima čitljive i jasne i sa umetničke tačke gledišta su nezanimljive – zaključio je kikindski vajar.

Jovan Blat vajarstvom se bavi 12 godina. Izlagao je na bijenalu minijature u Gornjem Milnovcu, izložbama male plastike u Majdanpeku, skulpture i grafike u Aradu u Rumuniji. Bio je učesnik ovogodišnjeg simpozijuma u terakoti “Terra 2018” koji okuplja umetnike svetskog glasa. U gradskoj upravi navode da, bez namere da se bave ocenom pojedinog umetničkog dela, Grad već godinama razvija za nas veoma važan i jedinstven projekat muzeja velikih skulptura od terakote što će činiti i u budućnosti. Nakon svih investicija i posebnog odnosa prema institucijama umetnosti proteklih godina, Kikinda zauzima prestižno mesto na kulturnoj mapi Srbije.