“Nelegalni” potrošač gasa nepoznata kategorija

U septembru prošle godine Udruženje potrošača Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija podnelo je zahtev za zaštitu kolektivnog interesa. Razlog je što je “Srbijagas” pojedina domaćinstva koja koriste ovaj energent svrstao u kategoriju “nelegalnih” potrošača gasa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Podneli smo i prijavu Tržišnoj inspekciji koja je na terenu ustanovila da smo bili potpuno u pravu i da “Srbijagas” nema nadležnost da etiketira pojedine potrošače. Na žalost ta prijava oborena je na sudu – istakao je Darko Cvijan iz Udruženja potrošača.

Potrošači koji su u statusu “nelegalni” u martu su se ponovo javili UPOK-u.

-Takozvani “nelegalni” potrošači su dostavili dokaz da “Srbijagas” ponovo obračunava veću cenu gasa koja iznosi 56,16 dinara za kubik. To je poprilično veća cena u odnosu na 32,80 dinara koliko je propisala Vlada Republike Srbije.Pozivamo potrošače da nam se jave kako bi za svaki slučaj pojedinačno slali prijavu Tržišnoj inspekciji – kaže Cvijan.

Cvijan dodaje da ne postoji kategorizacija “nelegalni” potrošač gasa jer građani ili jesu ili nisu potrošači. Do sada je 10 potrošača donelo svoju dokumentaciju u UPOK. Naš sagovornik ističe da ih je sigurno više, kako u Kikindi, tako i u Vojvodini.

-Kada dobiju račun potrošači ga prihvataju zdravo za gotovo i smatraju da su sva njihova prava svedena na tom parčetu papira – napominje nađ sagovornik.

Nisu jasni kriterijumi po kojima pojedini potrošači imaju status “nelegalnog” i kojima se obračunava 15 do 20 dinara više kubik gasa.