Nelegalan potrošač gasa, nepoznata kategorija

Početkom godine direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović doneo je internu odluku kojom su pojedina domaćinstva okategorizovaa kao nelegalni potrošači gasa. Kako ističe Darko Cvijan iz Udruženja potrošača u Kikindi ima nekoliko sugrađana koji su svrstani u ovu kategoriju i svi oni traže zaštitu svojih potrošačkih prava.

-Ne postoji kategorizacija nelegalni potrošač jer građani ili jesu ili nisu potrošači gasa. Postoje zakoni i sistem koji uređuje kategorije potrošača i samog funkcionisanja javnog preduzeća. Direktor, prema našem mišljenju, nema prava da deklariše potrošače na legalne i nelegalne jer nelegalni potrošači gas plaćaju 47 dinara za kubik, dok ostali plaćaju 32,08 dinara – istakao je Darko Cvijan iz UPOK-a

U ovom udruženju navode da će se obratiti Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija jer smatraju da se radi o diskriminaciji potrošača.

-Pozivamo sve koji su u kategoriji nelegalnih potrošača da nam se jave. Nije nam jasno po kom kriterijumu se neko svrstava u ovu kategoriju tako da ćemo se obratiti i inspekcijama da se potrošačima koji imaju ovaj status refundiraja novac – napominje naš sagovornik.

Cvijan dodaje da je neophodno da se javi deset građana koji su dobili obaveštenje o tome da su nelegalni potrošači kako bi udruženje moglo da podnese zahtev za kolektivnu zaštitu potrošačkih interesa.