Nekadašnji gimnazijalci obeležili 60 godina mature uz važnu poruku za mlade

Mladi i lepi devojke i momci sa fotografija koje vidite sada su dame i gospoda, koja se i posle 60 godina od završetka gimnazije drže zajedno.

Nakon šest decenija, ponovo su se vratili u školske klupe, u kojima su nekada strepeli od profesora, sticali znanje i družili se:

-Svi smo uzbuđeni, neko manje neko više. Srećni smo što smo mogli da se odazovemo i da dođemo iz Beograda, Novog Sada, okolnih mesta i same Kikinde. Sve je daleko i teško ako osobu ne služi zdravlje i nažalost, mnogi su zbog toga i otkazali druženje. Ipak, okupilo se nas dovoljno i radosni smo, kaže Mileva Trećakov Ivanišević.

Specifičnost ove generacije je to što se većina nakon diplomiranja vratila školi:

-U ovim klupama smo proveli i radni vek, jer je 70 odsto naše generacije je radilo u prosveti, kako u osnovnoj i srednjoj školi, tako i na fakultetu. Odredili smo da se sada vidimo, proslavimo jubilej na svoj način, pričamo o uspomenama i životu uopšte.

A život je sve njih rasuo na različite strane sveta i zacrtao im drugačije sudbine. Tako je Žarko Petkov nakon gimnazije završio Mašinski fakultet u Beogradu, bio stipendista „Livnice“, u kojoj se kasnije radio kao šef održavanja, direktor proizvodnje i bio njen predstavnik u Njujorku kada se radilo na tome da se dovede „General Motors“. Nakon toga, bio je direktor IDE dva mandata, a potom i predstavnik Komore Jugoslavije u San Francisku. Ceo ovaj životni put svoj začetak imao je u gimnaziji, pod načelima njenih legendarnih profesija:

-U kikindskoj gimnaziji profesor Heldrih predavao je 42 godine. Nije predavao svima, ali su se svi trudili da postignu taj nivo koji se zahtevao. On nas je okuražio znanjem iz matematike da idemo na stručne fakultete. Vraćali smo se u Kikindu, čak su i devojke dovodile momke iz drugih krajeva. Kikinda je jedno vreme bila toliko jaka da je izvoz „Livnice“ 1967. godine bio veći od izvoza celog Zrenjanina i to sve zahvaljujući ljudima iz te generacije koja se ovde školovala. Kikindsku gimnaziju tada su upisivali samo odlični đaci, a oni slabijeg proseka su išli u Zrenjanin. Naša gimnazija je stvarno bila na nivou.

Mnogo toga se promenilo i sada su kriterijumi drugačiji. Proslavu jubileja nekadašnji gimnazijalci iskoristili su i kako bi uputili poruku onima koji su sada maturanti i kreću u novo životno poglavlje:

-Sadašnjim maturantima poručujem da nauče da uče radi znanja, a ne ocene. Skoro je objavljeno da je momak iz Pirota, koji je hakovao svuda po svetu imao jedinice iz IT predmeta. Prema tome, ocena nije pravi pokazatelj. Veruj u sebe, uči i ne zabušavaj. Ako zabušavaš, varaš sebe, a ne profesora.