Nekada škola i crkva, danas ruina sa potencijalom

Kikinđani, pogotovo oni koji nedeljom dovode decu u Pozorištance „Lane“, zasigurno su primetili ruiniranu prostoriju, koja se nalazi na samom ulazu u dečiji teatar.

Ipak, malo nas zna da život ovog zapuštenog zdanja počinje u prvoj polovini 18. veka, kada se ovde nalazila i jedna od prvih osnovnih škola u Kikindi:

-Prvi profesor, odnosno učitelj koji je predavao deci zvao se Đorđe. Kažu da je bio Srbin, ali je predavanja držao na nemačkom i mađarskom. Zato pretpostavljamo da je to bilo i većinsko stanovništvo. Ovde su se okupljali, a tek kasnije je ovaj deo postao crkven, a škola je prebačena na druge lokacije, objašnjava Aleksandar Maletin iz Pozorišta „Lane“.

Prostorija, ipak, više svedoči o životu evagelističke crkvene zajednice. U njoj se nalaze različite relikvije i molitvene knjige napisane na mađarskom i nemačkom jeziku. U sklopu crkve nalazi se i velika biblioteka, pa se pretpostavlja da je ovo bio centar zbivanja kikindskih evangelista. Iz tog vremena datira i čuvena bašta Pozorištanca „Lane“:

-Prvi pop koji je služio ovde je započeo baštu. Ona je nekada slovila za jednu od najlepših u Vojvodini i u njoj se nalazio ogroman broj kaktusa. Čak su u delu koji mi koristimo kao magacin preko zime boravili kaktusi. Kada su komunisti došli na vlast, kaktusi su ostavljeni da prezime napolju i tu im se gubi svaki trag.

U isto vreme prestaje da postoji i život Evangelističke crkve:

-U posleratnom periodu dešava se nacionalizacija. Sagrađena je pozorišna sala, koja je finansirana dobrovoljnim prilozima vernika i građana Kikinde 1933. godine, koji su već tada osetili potrebu da grad treba da ima i pozorište. Zgrada je sagrađena, a nedugo zatim i nacionalizovana i odmah je pripala magacinu Novog doma.

Pozorište „Lane“ od samog osnivanja imam pristup ovim prostorijama, ali ih ne koristi. Zgrada je prilično ruinirana i nebezbedna, a na njoj se ne može ništa raditi dok se ne reši pitanje vlasništva:

-Ona je još uvek vlasništvo Evangelističke crkve, ali će uskoro biti, nadamo se, gradsko vlasništvo, gde će moći da se ulažu određena sredstva da se sredi i da se pretvori u ono što su potrebe grada, zaključuje naš sagovornik.

Gotovo svaki predmet u ovom domu, od peći do orgulja, bogat je ukrasnim detaljima. Budući da nose i obeležja religije, Pozorištance „Lane“ ih ne koristi. Ipak, želja svih je da ove stvari ostanu sačuvane, da se prostorija rekonstruiše i da zdanje u centru grada počne neki novi, bolji život.