Nedelja izborni dan za nacionalne manjine: Pravo glasa u Kikindi ima 5378 birača

Nešto više od pola miliona građana Srbije – pripadnika 22 manjinske zajednice, sutra će moći da bira svoje predstavnike za Nacionalne savete, a među njima prvi put i pripadnici poljske i ruske zajednice koji do sada nisu imali te savete. 18 nacionalnih manjina članove Saveta biraće na neposrednim izborima, a četiri – hrvatska, crnogorska, makedonska i ruska putem  elektorskih skupština.

Članovi Saveta imaju ovlašćenja u oblasti kulture, informisanja i obrazovanja i službenoj upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Najviše lista – sedam, odnosno šest podneli su Rusini i Albanci. Romi su podneli pet, Bošnjaci, Rumuni i Slovaci četiri, a Aškalije, Egipćani, Nemci i Česi po tri liste. Bugari, Bunjevci, Vlasi i Mađari imaju po dve liste, dok su grčka, poljska i slovenačka manjina prijavile po jednu.

Biračka mesta za neposredne izbore biće otvorena od 7 do 20 sati. Broj članova Nacionalnih saveta zavisi od broja pripadnika nacionalnih manjina – minimalan je 15, a maksimalan 35.

Na teritoriji Grada Kikinde za svoje predstavnike u Savetima nacionalnih manjina moći će da glasa 5378 birača na ukupno osam biračkih mesta: četiri u Kikindi-u OŠ “Sveti Sava”, SC “Jezero”, Trećoj i Četvrtoj mesnoj zajednici, i četiri u selima (Vatrogasni dom u Mokrinu, u Banatskoj Topoli OŠ “Bratstvo jedinstvo”, Dom kulture u Sajanu i Lovački dom “Zec” u Ruskom Selu).

Najviše je Mađara 4265. U Kikindi su upisana i tri Čeha, 19 Crnogoraca, 41 Hrvat, 1 Ukrajinac, 9 Slovaka, 2 Rusina, 13 Rusa, 79 Rumuna, 809 Roma, dva Poljaka, 115 Nemaca, 2 Makedonaca, tri Egipćana, jedan Vlah, 7 Bunjevaca, 4 Bugara i 3 Albanca. Nema upisanih Slovenaca, Grka, Bošnjaka ni Aškalija. 

Glasači u selima koji idu na birališta u susednu seosku mesnu zajednicu imaju obezbeđen prevoz autobusima JP “Autoprevoz”.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić pozvao je pripadnike nacionalnih manjina u Srbiji da izađu na izbore i izaberu članove svojih nacionalnih saveta.

 

Na teritoriji Grada Kikinda     5378 birača

 

Česi 

     3

  Crnogorci    

    19

Hrvati

41

Ukrajinci

    1

Slovaci

     9

Rusini

     2

Rusi 

  13

   Rumuni

   79

    Romi

     809

Poljaci

    2

Makedonci

     2

Nemci

     115

    Mađari

     4265

   Egipćani

    3

    Vlasi

       1

Bunjevci

      7

Bugari

    4

Albanci

    3