Nedelja borbe protiv glaukoma

U svetu se tokom Nedelje borbe protiv glaukoma organizuje niz aktivnosti u cilju podizanja svesti, kao i masovno merenje očnog pritiska, jer je povišen očni pritisak prvi pokazatelj ove bolesti. U Opštoj bolnici u Kikindi oftalmolozi veliku pažnju posvećuju ranom otkrivanu glaukoma koji je oboljenje optičkog živca.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Glaukom je hornično oboljenje i najčešći je simpleks glaukom. Kod naših sugrađana ova bolest dosta je česta, tako da prilikom pregleda merimo očni pritisak pacijentima – istakla je dr Snežana Vukić, oftalmolog.

Ukoliko se glaukom na vreme otkrije, slepilo je moguće sprečiti lekovima, hirurškom intervencijom ili laserskom terapijom. Simptomi su često beznačajni.

-Simptomi su oskudni. Pacijent ne mora nikada ništa da oseti, a da se dijagnostifikuje glaukom što je najčešće. Čest je slučaj da pacijenti dođu kasno odnosno kada već na jednom oku uopšte ne vide – objašnjava dr Vukić.

Simptomi su glavobolja, osećaj pritiska u očima, zamor očiju, mušice koje lete ispred očiju.

-Faktori rizika za nastanak glaukoma su , pre svega, starost. Retko kad se desi da se on javi kod ljudi ispod 40 godina, oboleli od dijabetes melitusa, vaskularnih oboljenja, hipertenzije, hipotenzije, rođaci obolelih od glaukoma – rekla je dr Snežana Vukić.

Naša sagovornica savetuje da se već sa 40 godina proverava očni pritisak, naročito ukoliko postoje faktori rizika. U kikindskoj Bolnici trenutno rade dva oftalmologa od kojih je jedan na bolovanju tako da se na pregled duže čeka. Jedna doktorka je na specijalizaciji iz oftalmologije i završiće je za 3,5 godine, a za grad naše veličine predviđena su četiri oftalmologa.