Nastava orijentisana na ishode

Tehnička škola u Kikindi je jedna od 12 škola u Srbiji u kojima će se, na predlog Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, održati obuka o aktivnom učenju i nastavi.

Osnovni cilj obuke nastavnika na temu aktivnog učenja i nastavi je da se kroz usavršavanje nastavnika za primenu metoda nastave obezbedi podrška nastavnicima za profesionalnu praksu, a time utiče na podizanje kvaliteta obrazovanja svih učenika. U planu je i da se, kako je objasnila direktorica Tehničke škole, Milanka Halilović efekti prate i mere:

-Mi smo ove godine dobili sve  nove planove i programe za prve razrede i svi su orjentisani na ishode. Jako nam je bitno da prođemo tu obuku, kako bi svi prošli kroz učenje znanja i veština. Ne ono što se do sad govorilo postignuće učenika, pa su bitne ocene. Bitno su  znanje i veštine koje će oni poneti  iz škole. To će se proveravati na maturskim ispitima. Znači, zaista će maturski ispiti biti provera svega što su učenici naučili za četiri godine. Testove znanja dobijamo od Ministarstva, koje unapred ne znamo. Zadatke, koje izvlače učenici   rade pred našim profesorima ali i  eksternim članovima iz firmi. Tako da je to jako ozbiljna priča i kao što sam rekla zasniva se na ishodima. Bitno je da se učenici nauče.

Inače, nastavnici ove škole redovno pohađaju seminare i stručne skupove, koji se organizuju u Centru za stručno usavršavanje. Tehnička škola je u projektu reformi srednjih stručnih škola, pri čemu se misli na uvođenje dualnog obrazovanja u škole.

Realizator seminara koji će biti organizovan od 2.-4. novembra u Tehničkoj školi za ukupno 30 nastavnika je Obrazovni forum iz Beograda, a projekat finansijski podržava organizacija KulturKontakt Austrija, koju finansira Savezno ministarstvo za obrazovanje, umetnost i kulturu Austrije.