Narodni muzej Kikinda aktivan na međunarodnom nivou

U proteklih mesec dana kikindski Narodni muzej imao je različite aktivnosti na međunarodnom nivou. Najinteresantnija je nastup na Internacionalnom festivalu intermuzeja u Moskvi. Festival intermuzeja u Moskvi održan je 20. put, a sada je deo ove manifestacije bio i Narodni muzej Kikinda. Ovaj kulturni događaj dugo vremena je bio oslonjen isključivo na ruske institucije, ali poslednjih godina postao je popularniji na nivou Evrope:

-Zahvaljujući Forumu slovenskih kultura, gde je Narodni muzej Kikinda član, gostovali smo na tom Sajmu. Niko lično od nas, ali smo bili predstavljeni na delu štanda uz određeni reklamni materijal. Posete štandu su bile zapažene, pa smo sigurni da ta vrsta promocije imati efekat na rad Muzeja u budućnosti, objašnjava direktorica ove ustanove Lidija Milašinović.

Narodni muzej takođe je inicijator istraživanja lokaliteta Anka Siget, iako nema teritorijalnu nadležnost nad njim. Ipak, preko ovog projekta došlo je do veoma važne međunarodne saradnje:

-Ono što je važno da je to saradnja sa univerzitetima u Mičigenu i Viskonsinu. To je samo početak saradnje i sigurna sam da će se realizovati u narednih pet godina, jer su zainteresovani za ovaj vid zajedničkog istraživanja. Sve troškove snose oni i za narednu godinu konkurisaće za sredstva. Sav materijal koji je pronađen ove i koji će biti pronađen u budućnosti po sporazumu će pripadati Narodnom muzeju Kikinda i biće izložen publici, zajedno sa rezultatima analiza i istraživanja.

Od 17. juna nastavljaju se iskopavanja na istorijskom lokalitetu Gradište u blizini Iđoša, koja Muzej vodi uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i informisanja:

-Ovaj projekat se radi u saradnji sa univerzitetima u Kardifu i Dablinu u vidu Letnje škole arheologije. Saradnici na projektu su Međuopštinski zavod za zaštitu spomenika kulture iz Subotice i Balkanološki institut iz Beograda. Njihovi stručni saradnici su neizostavni deo ove arheološke ekipe, jer je po našem Zakonu o kulturi neophodno da u slučaju izvođenja bilo kakvih međunarodnih iskopavanja i istraživanja deo arheološke ekipe koji je angažovan sa naše strane mora da ima zvanje doktora nauka.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka odabrao je Narodni muzej da bude jedan od 20 muzeja koji ulaze u akcioni plan Vlade Republike Srbije, kojim se prati posećenost muzeja i arheoloških lokaliteta:

-Među 20 odabranih muzeja, 10 su sa teritorije Beograda i Novog Sada, tako da možemo da budemo ponosni što se Narodni muzej Kikinda nalazi među 10 odabranih muzeja na nivou teritorije Republike Srbije izuzev Beograda i Novog Sada. Prati se posećenost na nedeljnom nivou, što je u skladu sa Strategijom Vlade Republike Srbije da i u budućnosti podržavaju muzeje i da se sve više pažnje posvećuje muzejima i njihovim ulogama u zajednicama, zaključuje Milašinović.

Pored toga, Institut ekonomskih nauka iz Beograda je u okviru projekta „Muzej i porodica“, a koji podrazumeva jednodnevnu posetu lokalnom muzeju kao delu turističke ponude, odabrao je Narodni muzej Kikinda da bude deo pilot projekta. Tako će kikindski Muzej biti promovisan kao institucija sa dobrom ponudom za kvalitetan porodični dan.