„Narandžasti oblaci“ Dragane Danilović

U dvorištu Narodne biblioteke „Jovan Popović“ počela je sezona književnih večeri na otvorenom. U ovom jedinstvenom ambijentu Kikinđanima se prva predstavila Dragana Danilović. One je promovisala svoju drugu zbirku pesama pod nazivom „Narandžasti oblaci“. Naslov ima anegdotski koren:

-Po zanimanju sam vaspitač. Dok sam radila u vrtiću u Novim Kozarcima, jedan dečak je uporno crtao narandžaste oblake. To je mnogo nerviralo njegovu drugaricu iz grupe i često smo vodili razgovore o tim narandžastim oblacima, koji su meni ostali urezani u sećanju.

Autorka kaže da je svako dete jedan „narandžasti oblak“. Tu smo i mi odrasli, samo što smo uz mora obaveza izgubili ili zaboravili na ono nešto detinje što nosimo u sebi.

Pesme podražavaju originalnost i inventivnost dečijih iskaza, koji su neretko i napisani uz stihove. Iako se pisanjem pesama bavi od školskih dana, želela bi da se oproba i u nekom drugom vidu književnog izražaja, posebno stvaranjem priča.

Zavičajno odeljenje Narodne biblioteke „Jovan Popović“ izdavač je zbirke pesama „Narandžasti oblaci“, a na promociji je pored autorke govorio i psiholog Nenad Adamov.