Naplata naknade za odvodnjavanje

Veliki broj Kikinđana do kraja godine mora platiti naknadu za odvodnjavanje. Rešenjima, koja su pristigla na kućne adrese, obuhvaćeno je plaćanje za prošlu i ovu godinu, a po prvi put osim poljoprivrednog i šumskog plaća se i za odvodnjavanje građevinskog zemljišta, objekata saobraćajne infrastrukture i drugih dobara u opštoj upotrebi, osim zemljišta pod zgradama.
Ukoliko se iznos ne uplati u datom roku kreće prinudna naplata i kamata. Građani imaju pravo da se žale Upravnom sudu, ali naznačen iznos moraju uplatiti.

naknada-za-dovodnjavanje
Prema Uredbi o visini naknade za vode, osnovica za obračun naknade za odvodnjavanje, za poljoprivredno i šumsko zemljište je iznos katastarskog prihoda. Najviše naknade obračunate su poljoprivrednim proizvođačima koji imaju veće posede, a neki koji imaju velika gazdinstva  mogli bi platiti i stotinak hiljada dinara, pa i više.Iznosi se obračunavaju na osnovu podataka o visini katastarskih prihoda koje Ministarstvu finansija odnosno Poreskoj upravi dostavlja Republički geodetski zavod. Visina taksi zavisi i od opštine na kojoj se zemljište nalazi ali i kako je ono klasifikovano.