Nakovčani dobijaju zelenu oazu

Mesnoj zajednici Nakovo na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za energetiku i mineralne sirovine odobren je novac za rekultivaciju zemljišta. Kako je za TV Rubin istakao Milan Majstorović, predsednik mesne zajednice želja je da i ovo selo dobije zelenu oazu.

-Na ovoj parceli su Nemci koji su živeli u Nakovu pre Drugog svetskog rata kopali zemlju kako bi gradili kuće od naboja. Prostor ima oko tri hektara koji stoji neiskorišćen. Sva sela u našoj okolini imaju veštačka jezera pa smo se i mi odlučili na ovaj korak. Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine svake godine raspisuje konkurs za rekultivaciju zemljišta tako da smo aplicirali za sredstva i dobili četiri miliona dinara – kaže Majstorović.

Radovi će se izvoditi etapno, a prva faza je završena.

Po završetku radova videli smo koliko možemo da uradimo sa četiri miliona dinara, tako da je sada završena četvrtina ukupnog posla. Uređeno je 50 odsto parcele i konstrukcija jezera. Druga faza obuhvatiće produbljivanje jezera na dubinu između jednog i dva metra. Tada bi polovina parcele biti završena – napominje naš sagovornik.

I druga polovina parcele radiće se u dve etape. Očekuje se da će kompletan posao biti završen za četiri godine. Završni radovi obuhvatiće izgradnju staze oko jezera i postavljanje osvetljenja. Uz dobre sadržaje Nakovčani će dobiti prelepo jezero za sportki ribolov. Za kompletne radove biće neophodno oko 20 miliona dinara. I za sve buduće radove Mesna zajednica Nakovo konkurisaće za sredstva u Pokrajini.

Oko ove prcele nalazi se šuma zasađena u okviru projekta “Zeleni Banat” tako da će ovaj prostor biti još bogatiji i lepši.Pored ovog nalazi se lokacija koja bi bila idealna za izletište tako da će u narednim godinama i ono biti uređeno dobrovoljnim radom Nakovčana.