Nakovački Festival folklora u duhu humanosti

Kao što tradicija nalaže, Festival folklora „Ajmo zaigrati, ajmo de“ počeo je defileom učesnika ulicama Nakova. Oko 170 umetnika potom se okupilo u dvorištu OŠ „Petar Kočić“, gde su prvo domaćini iz KUD „Izvor“ odigrali „Gluvo glamočko kolo“.

Na sceni su se potom našli i umetnici iz četiri države, koji se već deset godina okupljaju u Nakovu:

-Danas je skup sedam društava iz Rumunije, Mađarske i naša iz Srbije. Ovo je skup kulture i folklora, a najvažnije je druženje različitih nacija, što je društvu najpotrebnije, objašnjava Dušan Kuga, predsednik KUD „Izvor“, koji dodaje da je Festival u Nakovu ovoga puta bio humanitarnog karaktera, jer se prikupljala pomoć za Kalinu Radnović.

Cela manifestacija oduševila je goste, posebno one koji su prvi put tu poput ansambla KUD „Gavrilo Princip“ iz Bosanskog Grahova:

-Mi smo ovde prvi put. Jako je fino, svi su ljubazni. Doček je fantastičan. Drago nam je što smo našim učešćem pomogli da maloj Kalini vratimo osmeh na lice, ističe članica ovog KUD-a Dragana Ivanović.

Podršku Festivalu, kao i svake godine, dala je i lokalna samouprava, a predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak naglasila je da je Nakovo posebno selo, u kojem uvek vlada pozitivna atmosfera, naročito tokom Vidovdanskog sabora:

-Čestitam im jubilej, desetogodišnjicu Festivala „Ajmo zaigrati, ajmo de“. Zaista su istrajni i svake godine ih je sve više. Ova priča objedinjuje zajedničku energiju, a Grad je i ove godine pokrovitelj Festivala. Nadam se da će ustrajati u namerama da očuvaju ovako lepu atmosferu i da Nakovo i dalje živi.

Raznolikost melodije i pokreta obeležilo je prvih 10 godina Festivala u Nakovu. Cilj organizatora je da i u narednim dekadama budu okrenuti čuvanju tradicije i običaja, kao i da Smotra u Nakovu iz godine u godinu bude na što višem nivou.