Nakon više od pet decenija, Tehnička škola će dobiti nove eloksirane-aluminijumske prozore

Tokom letnjih dana u Tehničkoj školi se radilo, kako bi se poboljšali uslovi rada kako za đake, tako i za zaposlene.

Kako je navela direktorica škole, Milanka Halilović,  tokom leta uspeli su da fond računara sa 130 povećaju na 145, tako da su u školi osposobljene sve prostorija za računarski rad.

-Mi se trudimo da osavremenimo nastavna učila ali i da zgradu doteramo i osposobimo za rad. Promenili smo jedan čitav kabinet i nabavili 15 računara, za smer Elektro tehničar računara i Elektro tehničar informacionih sistema. Stare računare smo raspodelili po svim učionicama zbog elektronskog dnevnika. Mislim da smo sada najbolje  opremljena škola. Od prvog septembra krećemo samo sa elektronskim dnevnikom,  za čije korišćenje  su naši  nastavnici  potpuno  obučeni

Škola je nabavila i auto za obuku i vežbu učenika, smer Automehaničar i Elektro tehničar za elektroniku na vozilima. I na centralnom grejanju u  celoj zgradi  je urađena zamena postojaćih ventila, a i nakon deset godina, fiskulturna sala je osvežena i okrečena.

Prošle godne je urađeno osvetljenje, a od Ministarstva omladine škola je dobila  golove, mreže za odbojku, table za košarku, kao i  oko 50 lopti. Ono što ostaje da se uradi, a plan  za sledeću godinu je hoblovanje i lakiranje parketa u sali. Ipak, najveća investicija je  zamena prozora i fasadne stolarije, u hodnicima na prvom i drugom spratu.

Gradska uprava je za finansiranje zamane prozora opredelila dva miliona dinara, a pokrajina milion i osamsto pedeset hiljada dinara. Prozori, pri čemu se misli na devet prozora dimenzije 4. 20, sa 2, 70, na jednom i isto toliko na drugom spratu, biće zamenjeni  kvalitetnim eloksiranim aluminijumskim prozorima.

Proces merenja i pravljenja je u toku a radi se na eloksiranju, kao posebnoj tehnici koja će ojačati aluminijumsku građu. Inače, eloksiranje se koristi zato što kod aluminijumskih profila koji nisu elokisrani zaštitni antikorozivni sloj je previše tanak (obično samo 1 mikron). Za izradu aluminijumske stolarije taj film treba da bude iznad 20 mikrona, a eloksiranjem se dobija debljina od čak 12 do 30 mikrona.