“Najbolji trejler za knjigu”

Namera konkursa na temu “Najbolji trejler za knjigu” koji je početkom marta raspisala Narodna biblioteka „Jovan Popović“ je da se aktivira populacija koja je godinama zanemarena. Pored odeljenja za odrasle i dečjeg odeljenja u biblioteci je godinama izražena potreba za formiranjem takozvanog kutka za mlade, u okviru kog bi mogli da se realizuju projekti kao što je izrada najboljeg trejlera za knjigu.

Kako je objasnila direktorica ustanove Radmila Perović, nije biblioteka samo uzimanje literature i odlazak kući, već  bi trebalo da imaju kvalitetne sadržaje svi koji dolaze u u ovu ustanovu:

 

-Zapravo, trebalo bi da imaju neke druge sadržaje, kako svi drugi tako i oni. Ipak to je sada potpuno druga priča, ali ono što možemo da uradimo to je da napravimo program koji će biti interesantan njima, gde će oni moći da se pronađu, naprave neku preporuku i osete se korisnim. Tako je i nastao  projekat izrade trejlera.

 

Konkurs je raspisan za najbolji trejler za knjigu na srpskom jeziku, koja je izdata na teritoriji Republike Srbije. Postoje i jasne propozicije za učesnike, koji su već kontaktirali organiztore, o kojima je nešto više rekla i idejni tvorac projekta Dunja Brkin  Trifunović:

-Ideja možda nije moja, ali mi smo svi zajedničkim snagama radili na realizaciji baš ovog projekta. Da ne bismo izgubili trku sa modernim tehnologijama, rešili smo da je ne trčimo, da nam tehnologija ne bude protivnik, nego saveznik. Nakon što smo se vratili u našu zgradu, krenula je i realizacija ideje i smislili smo da raspišemo konkurs za  trejler za preporuku knjige. Mi smo jedina ustanova, u Srbiji, koja je pokrenula ovaj projekat.

 

Kriterijumi nalažu da trejler ne može biti kraći od 30 sekundi ni duži od 10 minuta. Na konkursu mogu učestvovati autori do 20 godina starosti, jedan autor može da učestvuje sa najviše 2 rada. Naziv trejlera čine naslov knjige i ime autora. Trejler predstavlja originalan rad autora, a dozvoljena je pomoć starijih, roditelja ili nastavnika uz napomenu da ideja i realizacija moraju biti autorove. Radove je potrebno poslati na i-mejl kultura@kibiblioteka.org.rs, najkasanije do 10.4.2018, napominju iz ove ustanove. Pobednik konkursa će biti proglašen u okviru obeležavanja Svetskog dana knjige, 23.aprila.