Najbolji gulaš pripremaju mladi kuvari iz Mađarske

U okviru obeležavanja Dana ustanove u Ekonomsko trgovinskoj školi je organizovano Međunarodno takmičenje u kuvanju. Kuvari kikindske  škole su podelili treće mesto sa školom iz Temišvara, dok su prvu nagradu zasluženo, za najbolje pripremljen gulaš odneli mladi kuvari iz Mađarske.

 

Učenici kuvarskog smera, iz četiri zemlje pokazali su svoje znanje u pripremi, ovoga puta gulaša. Sve veća popularnost smerova koje nudi Ekonomsko trgovinska škola, potpomognuta je savremenim uslovima, kojima raspolaže ova vaspitno obrazovna ustanova, a čiju inovaciju podržava lokalna samouprava, navela je zamenica gradonačelnika, Bosiljka Srdić i dodala:

-Veliko zadovoljstvo je prisustvovati ovakvom skupu, gde odiše pored radnog dela i prijateljstvo i druženje. Ekonomska škola je jedan od najznačajnijih stubova od četiri stuba srednješkolskog sistema, u našem gradu. Ova škola je svojim radom pokazala da sve obrazovne ustanove moraju ići u korak s vremenom, moraju modernizovati svoj rad, uvoditi nove profile, smerove.

  Značaj saradnje između četiri države, kroz ovakav vid stvaranja novih iskustava je očigledan i ima dalekosežne rezultate. Saradnja sa zemljama u okruženju, a pogotovo sa školom Petar Šegedin sa Korčule pokazala je rezltat u vidu sve veće zainteresovanosti mladih ljudi iz Kikinde i okolnih mesta da se opredeljuju za smer kuvar. Prema rečima direktora škole Petar Šegedin, ovo je prvi put da su u Kikindi, ali je siguran da se susret nije samo dogodio već da je u stvari to početak jedne dugoročne saradnje.

 

 

Gosti i učesnici iz Rumunije i Mađarske prvi put su u Kikindi, ali će nositi lepe utiske iz našeg grada. Kikindsku ekipu je pripremao profesor kuvarstva Milan Maletić. Prema rečima dugogodišnjeg mentora kada je mediteranska kuhinja u pitanju, koji sarađuje sa kikindskom školom i kao predavač i kao sudija kada su takmičenja u pitanju primetan je pomak.

 

Dan Ekonomsko trgovinske škole propraćen je u dobrom raspoloženju, uz učešće velikog broja učenika, profesora i gostiju, sa strane, koji su nakon oficijalnog dela i dodele diploma nastavili druženje, uz muziku i gulaš.