Najbolja ocena kikindskom predškolstvu

Kikindska PU “Dragoljub Udicki” je prošla proces eksterne evaluacije, odnosno, vrednovan je kvalitet rada ustanove od strane prosvetnih savetnika. Ovo je proces koji su u obavezi da prođu sve predškolske i školske ustanove u Republici Srbiji. Prosvetni savetnici su, kako je rekla direktorica ustanove, Svetlana Milić procenjivali na kom se nivou od 1 do 4 nalazi ustanova u odnosu na propisane Standarde kvaliteta rada predškolskih ustanova, koje obuhvataju kompletno sve oblasti rada:

-Hvala televiziji Rubin što nas podržavate sve ove godine i pratite naš rad. Naša ustanova je od strane eksterne kontrole ocenjena najvišom ocenom. Ono što je specifično  je da su oni nama, u  usmenom izveštaju rekli da smo  ustanova najviših kvaliteta koju su do sada videli u Severnom i Srednjebanatskom okrugu. Ministarstvo prosvete će  u izveštaju koji će podneti, predložiti da budemo neka vrsta model centra i primer dobre prakse što je za ponos i radost svih koji su zaposleni u  PU, kao i za sam grad.

 

Komisija je obilazila sve vrtiće, kontrolisali su vaspitno obrazovni rad i materijalno-tehničke uslove, međuljudske odnose u kolektivu, kao i saradnju sa roditeljima. Ono na čega su takođe obratili pažnju je povezanost i otvorenost u kontaktima sa lokalnom samoupravom, koja podržava i pomaže rad ustanove. Rezultati koji su transparentni a odnose se na rad kolektiva, na kvalitet boravka dece u ustanovi, na vannastavne aktivnosti, promociju grada, javne nastupe, opravdano stavljaju kikindsko predškolstvo na vrlo visoki nivo, mišljenja je predsednica Skupštine grada Stanislava Hrnjak:

-Ja sam na svoje veliko zadovoljstvo bila na čelu PU”Dragoljub Udicki” i vrlo dobro poznajem sistem koji ovde funkcioniše. Uvek sam govorila kolegama da treba da veruju u sebe i da budu posvećeni poslu. Uz ta dva uslova, prosto dođete i do najviše moguće ocene kada vam dođe eksrterna kontrola. Šta znači eksterna kontrola? Kada pomislite da Školska uprava pokriva ceo Srednji i Severni Banat i da je tu mnogo obrazovnih institucija i mnogo predškolskih ustanova i kad vam neko kaže da ste tu najbolji, onda to i jeste  motiv da nastavite u tom pravcu.

Vaspitač, Olivera Ivanović smatra da je osim navedenih razloga za tako visoku ocenu i to što se iz godine u godinu uvode inovacije u plan rada ustanove:

-Veliko je zadovoljstvo raditi u PU”Dragoljub Udicki”. Ja kao vaspitač radim dvadeset godina i znam da je i za vreme stare Jugoslavije naša ustanova imala epitet najbolje ustanove. Bila je u vrhu kada je u pitanju rad. Taj entuzijazam nam se vratio. Radili smo kao jedan. Hteli smo pre svega da dokažemo sebi da zaslužujemo epitet da smo najbolji.  Četvorka je bila važna nama,  kao  dokaz da mi jesmo na dobrom putu. Uvek uvodimo nešto novo. Evo sada smo uveli i E-tvinig u rad, zajedno sa još dva grada u Srbiji.

 

 

Upravni odbor, je sa Savetaom roditelja putem intervjua sa prosvetnim savetnicima i direktno bio uključen u vrednovanje rada ustanove.

 

U dvorištu vrtića “Plavi čuperak ”najvećeg objekta kikindske PU, okupilo se 230 zaposlenih, kako bi na svečan način obeležili priznanje koje zasluženo višegodišnjim trudom i radom svih u ustanovi. Najviša ocena je, kako tvrde vaspitači, podstrek da sve što je dobro još više unaprede, kako bi deci pružili ono što je najbolje za njih.