Najavljena velika ulaganja u Opštu bolnicu

Pokrajinski sekretar docen dr Zoran Gojković i šef poslaničke grupe SNS u Skupštini AP Vojvodine Milenko Jovanov zajedno sa rukovodiocima i lekarima obišli su danas Opštu bolnicu. Bolnica u Kikindi dominantna je u Severnobanatskom okrugu. Na godišnjem nivou u ovoj zdravstvenoj ustanovi leči se više od 80.000 pacijenata tako da je bilo veoma važno obnoviti mediciske aparate. Pokrajinski sekretar za zdravstvo docent dr Zoran Gojković, prilikom obilaska istakao je da je za dve i po godine u kupovinu opreme za Bolnicu uloženo 90 miliona dinara.Skoro kompletno je obnovoljena dijagnostička i oprema za rad u operacionim salama.

 

 

 

 

 

-Vrhunac ulaganja je kupovina CT aparata koji je u funkciji duže od mesec dana. Skener aparat je osnovna i jedna od najboljih procedura u medicinskoj dijaganostici kojom će biti biti obuhvaćeno oko 3.000 građana godišnje.Reč je o najsavremenijem aparatu koji će značajno pomoći u preciznoj i jasnoj dijagnostici svih povreda i oboljenja. Prošle godine Bolnica je kupila kvalitetnu i savremenu opremu za operacione sale čime je značajno unapređen rad hirurškog odeljenja. Sledeće godine planiramo ulaganja u oftalmološku ambulantu i opremu za operaciju katarkte koja nikada nije rađena u ovoj ustanovi – istakao je docent dr Zoran Gojković, pokrajinski sekretar za zdravstvo.

Novi CT aparat koštao je 27,5 miliona dinara. Do sada je na starom aparatu bilo moguće pregledati ograničen broj anatomskih regija i to: pregled glave, grudnog koša, abdomena male karlice. Sada je prošren opseg pregleda, a pacijenti više ne moraju da odlaze u veće gradove. Lista zakazivanja je do mesec dana, a dnevno se uradi do 15 pregleda.

Lokalna samouprava obezbedila je sredstva za idejno-tehničko rešenje za opsežnu rekonstrukciju Bolnice. Od kada je izgrađena 1981. godine rađene su adaptacije i sanacije, ali nikada kompletno uređenje. Sredstva u iznosu od tri miliona evra za radove očekuju se iz Kancelarije za javna ulganja Vlade Republike Srbije.

-Ono što nas čeka i nadam se da ćemo to uspeti da započnemo u najskorijoj budućnosti je ulaganje koje će dovesti do toga da Kikinda dobije novu Bolnicu. Rekonstrukcija o kojoj pričamo podrazumeva kompletno sređivanje od podruma do krova, od poda do plafona svake prostorije. Ovo ulaganje biće kruna urađenog u prethodnom periodu i što smo pokazali kako danas funkcioniše Vlada Vojvodine kada je u pitanju ulaganje u zdravstvo i u drugim oblastima. To je primena politike u kojoj se traži zajednički rad lokalnih, pokrajinskih i republičkih organa – rekao je Milenko Jovanov, šef poslaničke grupe SNS u Skupštini AP Vojvodine.

Problem nedostatka lekara takođe se intezivno rešava.

-Mi smo 2018. godine primili 14 novih lekara. Ukupno na specijalazciji imamo 26 doktora – dodao je dr Mirko Stoisavljević, direktor Opšte bolnice.

U Bolnici još kupljeni : anesteziološki aparat za hirurgiju, kamera i lampa za laparaskopsku opraciju, dva ultrazvuka od kojih je jedan kardiološki, a jedan za radiologiju, elektrohirurška jedinica za polipektomiju.

Docent dr Zoran Gojković i Milenko Jovanov obišli su i Zavod za javno zdravlje u Kikindi.