Nagrađeni roman „Arzamas“ Ivane Dimić predstavljen Kikinđanima

Ovogodišnja dobitnica Ninove nagrade gostovala je sinoć u Kulturnom centru. Osim o nagrađenoj knjizi „Arzamas“, Ivana Dimić govorila je o umetnosti i o tome koliko joj se promenio život nakon osvajanja najvećeg literarnog priznanja u našoj zemlji.

Grof Tolstoj došao je da kupi veliko trgovačko imanje kod Arzamasa i gotovo postigao dogovor. Prenoćio je u trgovčevoj kući i iznenada u snu ostetio užas. Smrt mu je na uvo rekla: to se ti mene bojiš; sreća i smrt – eto to je arzamaski užas.“ Ovo su reči Viktora Šklovskog, kojim počinje roman „Arzamas“, delo potresne iskrenosti, koje govori o odnosu ćerke i majke koja boluje od demencije:

-To je jedna vrlo oštro postavljena i jako opasna tema. Vi pišete o bolesti i smrti majke i o odnosu između majke i ćerke. Za književnost je to ivična tema, jer je mogla lako da pređe u sentiment i u osećenja koja su nedopustiva za književno izražavanje.

Ipak, Dimić je svojim umećem uspela da izbegne ove zamke. „Arzamas“ se kompoziciono sastoji od dva dela. Prvi opisuje osam godina bolesti majke, dok je u drugom delu prikazana sama smrt ove junakinje. Roman se sastoji od dijaloških i proznih fragmenata, koji se sukcesivno smenjuju.

Interesantna je i činjenica da je prošlogodišnji dobitnik Ninove nagrade Dragan Velikić u svom nagrađenom romanu „Islednik“ takođe kao glavnu junakinju postavio majku, veoma kompleksnu ličnost u svakom pogledu.

Porast popularnosti ovog dela svakako je nastao nakon dobitka najveće književne nagrade u našoj državi. Našoj sagovornici ona veoma znači, ali uspeva da održi skromnost jer, kako ističe, važno je ono što dolazi kasnije.

Ivana Dimić nastaviće sa svojim literarnim radom, polako, kao i uvek do sad. Na promociji u Kulturnom centru Kikinda naglasila je i da je sam „Arzamas“ nastajao devet godina. Autorka je široj javnosti poznata kao dramaturg, što je njeno primarno zanimanje. Član je Srpskog književnog društva, a od 2005. godine ima status istaknutog umetnika.