Na trci neosedlanih konja u Mokrinu dominirala kobila Taura

U trci neosedlanih konja održanoj na Božić u Mokrinu pobedu je odnela kobila Taura vlasnika Nikole Simića.

 

 

 

 

 

Božićna trka neosedalnih konja u Mokrinu se na Božić organizuje duže od 100 godina. Tradicija nije izostala ni ove godine tako da se na trci okupilo šest učesnika sa kobilama rase čilaš i zelenac. Takmičenje kod Bakarne ćuprije održava se svake godine prvog dana Božića bez obzira na to kakvo je vreme. Organizuju se tri trke, a cilj je da jahači na neosedlanim konjima što brže stignu do zamišljenog cilja. Trka se najavljuje hicima iz lovačke puške.

Nije poznato ko je ustoličio ovu trku, ali po sećanjima vremešnih Mokrinčana kontinuirano su počele da se održavaju uoči Prvog svetskog rata. Nadmetanje je ujedno i sećanje na ratnike iz Mokrina čuvare potiske granice koji su jahali neosedlane i neukrotive konje.Mokrin je jedino mesto u Banatu u kom se održavaju ovakve trke. Još se pamti i prepričava nadmetanje iz 1963. godine kada je temperatura bila minus 30 stepeni.

Trka neosedalnih konja okupi veliki broj gledalaca koji zdušno bore svoje favorite. Pobednicima su i ovog puta uručene nagrade koje je obezbedila Mesna zajednica Mokrin.