Na takmičenju “Kengur bez granica” učestvovao 381 učenik iz Kikinde

U okviru ovogodišnjeg međunarodnog matematičkog takmičenja ’’Kengur bez granica’’, koje se organizuje u preko 60 zemalja sveta, iz OŠ „Feješ Klara“ je učestvovalo 47 učenika.

Takmičenje, koje se održava istog dana, sa početkom u deset sati, već godinama u svim državama učesnicama, ove godine je okupilo 381 takmičara iz 6 kikindskih osnovnih škola. OŠ „Feješ Klara“ je pokrenula Kengur takmičenje pre 12 godina i od tada učenici ove škole konstantno učestvuju. Ovoga puta je test logike polagallo 17 đaka na mađarskom jeziku i 30 učenika na srpskom jeziku, što je standardan odziv u školi “Feješ Klara”, rekla je nastavnica matematoike Vesna Kralj Damjanov.

U toku takmičenja učenici su bili podeljeni po razredima. Prvi i drugi su rešavali 18 zadataka za 60 minuta, treći i četvrti 24 zadatka za 75 minuta, peti i šesti, sedmi i osmi, trideset zadataka za 90 minuta. Mihailo Tanackov, učenik osmog razreda, petu godinu zaredom učestvuje u takmičenju i smatra da postoji razlika u težini zadataka iz godine u godinu. Učenici su mogli da se prijave za takmičenje kod svog nastavnika matematike ili kod učiteljice i da izvrše uplatu za zadatke, diplomu i mali poklon, u iznosu od 200 din. po učeniku. Tokom godine Društvo matematičara je osim “Kengura”, osmislilo još jedno takmičenje „Mislišu“, tako da svi zainteresovani školarci imaju mogućnost da razvijaju logiku i da primene matematiku na drugačiji i zabavniji način  u svim sverama života.