Na prvoj decembarskoj akciji DDK svoju humanost dokazalo 55 sugrađana

Novi Zakon o transfuzijskoj medicini usvojen je 2017. godine i primenjuje se od 1. januara ove godine.

Izmene zakona diktiraju i izmene u dosadašnjem radu Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Kikinda. Ovim zakonom i reorganizacijom rada Službe za transfuziju krvi je postala bolnička banka krvi koja se bavi kliničkom transfuzijom, navela je  načelnica Banke krvi u kikindskoj Opštoj bolnici, dr  Srbislava Drndarski i dodala:

-To podrazumeva da mi samo dobijamo krv iz Zavoda za transfuziju krvi Novi Sad i da radimo testove za dokazivanje kompatibilnosti krvi i distribuiramo krv pacijentima.  Ne treba da rasipamo energiju na razgovor kako je nekada bilo, već treba da se prilagodimo i da apelujemo na ljude. Krvi treba da bude dovoljno, kako ne bi dolazili u situaciju da odlažemo operacije, da šaljemo pacijente u tercijalnu ustanovu.

Davaoci, koji su dugi niz godina u armiji humanih ljudi, većinom su se prilagodili novom načinu organizacije, premda, prema mišljenju sekretarke Crvenog krsta Danijele Bjeljac,  iako je prošla gotovo godina dana od početka primene novog sistema i pored svih zalaganja kako volontera u što direktnijem obaveštavanju i medija u izveštavanju, ipak jedan deo donedavnih davalaca se ne odaziva na akcije:

-Jedan broj davaoca smo izgubili zbog udaljenosti mesta stanovanja, zbog termina. Pokušavamo da se prilagodimo ovom načinu organizacije, kako mi tako i davaoci. Radimo na popularizaciji DDK. Bitno nam je što se u akcije uključuju volonteri i što nam daju veliku podršku. Crveni krst kontinuirano radi na obaveštavanju o terminima akcija, kako bi sugrađani imali vremena  da se prilagode.

Na pretposlednjoj ovogodišnjoj organizovanoj akciji, koja je definisana planom sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenim krstom, odazvalo se 55 sugrađana, od kojih je  dvoje odbijeno iz zdravstvenih razloga.

Primetan je pad prikupljenih jedinica u odnosu na ranije godine, kako je Bjeljac rekla, koji je i bio očekivan. Ljudi su navikli da mogu da daju krv kada hoće i kada mogu. Na ovaj način su davaoci uslovljeni vremenom.

Ipak od sledeće godine se očekuje povećan broj novih davaoca krvi, koji će steći naviku da daju krv u okviru nove reorganizacije. Planom je određeno da dobrovoljni davaoci mogu da pristupe humanoj akciji dva puta mesečno, te je sledeća akcija DDK u prostorijama Crvenog krsta planirana za 18. decembar, a prva u 2019. 3. januara. Opširniju priču o temi DDK možete pogledati u emisiji „Rubinizmi“ koja je na programu TV Rubin, u petak u 21 sat