Na prvoj avgustovskoj akciji DDK prikupljene 52 jedinice dragocene tečnosti

U okviru prve avgustovske akcije dobrovoljnog davanja krvi, koju je u svojim prostorijama organizovao Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Novog Sada, od 57 mogućih davalaca, dragocenu tečnost je dalo 52, dok je petoro odbijeno iz zdravstvanih razloga.

Kako je objašnjava dr Vaso Kulidžan,  odziv je slabiji nego u ranijem periodu, zbog godišnjih odmora, raspusta:

-Prethodna akcija i ova danas su podosta lošije, ali se podrazumeva da je to zbog ovog letnjeg perioda. Ipak, odziv je solidan. Visoke temperature dosta imaju svog uticaja. Mi smo ipak i na to računali. Ono što je sve češće to su apeli da krvi nema dovoljno, da su zalihe nedovoljne, pa se nadamo da će već sledećeg meseca biti više jedinica krvi.

Kako navodi saradnik Crvenog krsta Šamu Bela, ovo je 17. akcija u ovoj godini:

-Letnji je period pa je broj malo u padu. Gotovo svaka prethodna akcija  je bila sa preko 90 davalaca. Samo prošlog meseca smo organizovali čak tri akcije. Apelujemo na humane ljude da učestvuju u akcijama, baš zbog urgentnosti. Sledeća akcija će biti organizovana u našim prostorijama 19. avgusta.

Dobrovoljni davaoci, od kojih su neki premašili i stoto davanje smatraju da krvi ne treba da bude ni premalo ni previše, treba da je bude dovoljno. Krajem meseca, kako navodi dr Kulidžan u Kikindu dolazi transfuziomobil, koji će biti smešten na različitim destinacijama u gradu i na taj način omogućiti efikasniju akciju:

-Plan je da davaoci ustanove prednosti ovakvog vozila. Već dva meseca radimo sa transfuziomobilom. Bili smo u Alibunaru, Vršcu, prilično veliki broj mesta. U Kikindi bi trebalo da se stacioniramo u okviru jednodnevne akcije, već krajem ovog meseca. U okviru ove prve avgustovske akcije od najavljenih 70 potencijalnih davalaca, došlo ih je 57, a od tog broja dragocenu tečnost je dalo njih 52, dok je petoro odbijeno iz zdravstvenih razloga. Sledeća akcija je najavljena za ponedeljak 19. avgust u periodu od 9-13 sati.