Na pijacama u okrugu zabranjen promet mesa i proizvoda od mesa iz Rumunije i Mađarske

Zbog sprečavanja pojave i širenja zarazne bolesti afričke kuge svinja zabranjen je promet mesa i proizvoda od mesa poreklom iz Mađarske i Rumunije na pijacama u Severnobanatskom okrugu.Zabrana prodaje mesa i proizvoda od mesa doneta je na osnovu Zakona o bezbednosti hrane i Zakona o veterinarstvu. Osim toga uzeta je u obzir i Naredba o preduzimanju mera za sprečavanje unošenja, pojave i širenja afričke kuge svinja u Srbiju.

 

 

 

 

 

 

 

-U prethodnih nekoliko godina, a intezivno u proteklim meseci država Srbija preduzela je mere za rano otkrivanje bolesti afričke kuge svinja. Kod naših najbližih suseda Mađarskoj i Rumuniji na farmama koje su oko 100 kilometara udaljene od granice registrovana je ova bolest. Zato su mere pooštrene – istakao jeNikola Lukač, načelnik Severnobanatskog upravnog okruga.

Pijace će se češće proveravati od strane nadležnih inspekcija. Nadzor će se obavljati na svim prodajnim mestima van poslovnog prostora i na pijacama.

-Sve relevantne institucije su uključene tako da očekujem da se sve zabrane poštuju. U Srbiji nema nijedan registrovan slučaj obolevanja od afričke kuge svinja, a najugroženiji je Banat. Ova bolest može naneti ogromne štete uzgoju svinja i našoj privredi – rekao je Lukač.

Registrovanim svinjogojskim farmama naložene su mere predostrožnosti i preventive.

-Veterinsarska inspekcija direktno je uključena u proveru da li se naložene mere poštuju. Uključene su i sve veterinarske stanice i lovci. Važno je napomenuti da se bolest prenosi samo na svinje – dodao je naš sagovornik.

Preduzete su i sve mere da se spreči unošenje hrane životinjskog porekla prego granica u okrugu.Na graničnim prelazima postavljeni su kontejneri u koje se odlaže meso i mesne prerađevine.