Na kikindskoj pijaci buket narcisa i lala, 50 dinara

Na kikindskom Zelenjaku, poslednjeg martovskog dana, za jednu glavicu salate, one zvane puteruša,  bilo je  potrebno izdvojiti od 30 do 35 dinara, a ako je akcija u pitanju, onda su trgovci nudili tri za 100 dinara. Veza mladog luka koštala je od 25 dinara do 30, a rotkvica  40-50 dinara veza.

Savet dana je sremuš, biljka plemenita, koja se preporučuje kada je potrebno potpuno čišćenje organizma, a današnja cena je bila 50 dinara za vezu. Poslednjih godina, ako je suditi prema ponudi na Zelenjaku, teško da se može prepoznati završetak jednog i početak drugog godišnjeg doba, a samim tim, polako nestaju granice karakterističnosti za određeni period godine, kada je ponuda voća u pitanju, ili povrća. Parajz, recimo, ima ga tokom cele godine, te više  nije tako atraktivan  i jedva dočekan. Sad da li se radi o ceni, koja ide od 200 do 220 dinara, ili je to zbog boje, tek sugrađani se sve više opredeljuju za krastavce, za koji je potrebno utrošiti od 140 do 180 dinara.

Karfiol je kao i tikvice nuđen po ceni od 220 dinara, brokoli 350 ali je apsolutni rekorder u ceni ipak paprika, koja koliko god da deluje  plastificirano i košta od 250 do 350 dinara, ipak nalazi mesto na trpezi, poštenog Kikinđanina, s vremena na vreme. Šargarepe, na tezgama “Jabuke sa peska” ima i to po ceni od već 20 do 50 dinara Zelen je ovde u ponudi po ceni od 100 dinara, ali ga ima i za 200 dinara. Praziluk u zavisnosti od veličine stajao je od 20 do 70 dinara komad ili 150 dinara kilogram. Kiselog kupusa još uvek ima i to po ceni od 120 dinara, ali se u ovom period češće kupuje sladak kupus, koji je cenjen do 50 dinara kilogram.

U ponudi je bilo i rasada, te je bilo moguće kupiti paradajz po ceni od 60 dinara, salatu za 10, a keleraba 12 dinara.  Od voća, u aprilu primetno je da polako počinje da se nameće prva jagoda, za koje je, mereno u  kilogramima potrebno izdvojiti i do 300 dinara. Osim njih još uvek su najtraženije banana po ceni od 130, pomorandže, kao i mandarine su nuđene po ceni i  do 140 dinara. Ipak, njena skromnost, jabuka najčešći je i najbolji izbor, po principu , tu raste tu je i kupuj, a sve po ceni od 25 do 60 dinara za kilogram.  Današnji šareni barometer završavamo izveštajem sa najlepšeg dela Zelenjaka, za mnoge pripadnice lepšeg pola, ali sve češće i onog snažnijeg, a to je cvetna pijaca.

Osim najkupovanije saksijske biljke- dan i noc, vrste baštenskog cveća, za koje su trgovci tražili 100 dinara za tri komada, ovih dana najčešća dekoracija na stolu zaljubljenika u proleće ili rođenu ženu bili su prelepi buketi narcisa, za koji su trgovci tražili 40 dinara kao i za zumbul, dok su lale prodavane po ceni od 50 dinara, pet komada.