Na izborima za Evropski parlament prvi put glasaće i vojvođanski Mađari

Izbori za Evropski parlament biće održani od 23. do 26. maja, a prvi put pravo glasa imaju i građani Srbije koji imaju dvojno odnosno i mađarsko državljanstvo. Predstojeći izbori bili su tema tribine održane u Udruženju „Torontal“ u Ruskom Selu. Izbori za jednu od tri ključne institucije Evropske unije biće održani u 28 država članica.

– Ovo je svakako istorijska mogućnost i prilika. Pozivamo sve koji su registrovani za izbore i imaju dvojno državljanstvo da iskoriste tu mogućnost. SVM je partner Fidesa, stranke premijera Viktora Orbana. Iz toga je proisteklo mnogo toga pozitivnog u proteklih devet godina i zato pozivamo sve naše članove i simpatizere da glasaju za Fidesovu listu, na kojoj se nalazi i Andor Deli koji je član SVM-a, a ranije je bio pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine. On je u prethodnih pet godina bio član Evropskog parlamenta sa liste Fidesa. Mislim da je za Srbiju bitno da imamo čoveka u EP ko govori o našim interesima i ne bavi se pitanjima isključivo vezanim za vojvođanske Mađare nego lobira za članstvo Srbije u Evropkoj uniji- kaže Balint Pastor, zamenik predsednika SVM.

Analitičari ocenjuju da će predstojeći evropski izbori proteći u nadmetanju partija centra i populističkih stranaka, dok je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker pozvao građane da pažljivo glasaju. EU je, prema rečima Andora Delija, poslanika u EU, pred prekretnicom. Ovaj pravnik rodom iz Bečeja, prvi je državljanin Srbije koji je postao poslanik u Evropskom parlamentu. Mandat je dobio na Nacionalnoj listi Fidesa koju predvodi mađarski premijer Viktor Orban, kao predstavnik Mađara iz dijaspore.

Ovi izbori su važni jer se odlučuje i o pitanju kao što je proširenje EU odnosno priključivanje zemalja Zapadnog Balkana. Veliki naglasak sam u svom radu stavljao na ubrzanje procesa proširenja. Ima šanse da se taj proces završi do 2025. godine, ali nedostaje politička volja u zapadnim zemljama da se taj proces što pre završi- ocenjuje Andor Deli, kandidat za poslanika.

Predsednik Okružnog odbora SVM Šandor Talpai je ovom prilikom istakao da mađarska vlada preko brojnih projekata i fondacija pomaže ovdašnju mađarsku zajednicu u oblastima obrazovanja, kulture, privrede.

-Ovih dana stižu cedulje za izbore, pa će narednih dana naši aktivisti pomoći građanima da se popune formulari i da ih pošaljemo u mađarski konzulat u Beogradu i Subotici. Imao sam priliku da se susretnem sa našim predstavništvom u Briselu, ambasadorka je izuzetno zadovoljna saradnjom sa Delijem- rekao je Šandor Talpai, predsednik Okružnog odbora SVM.

Između ostalih, tribini u Ruskom Selu prisustvovali su i Laslo Kormanjoš, poslanik u vojvođanskom parlamentu, Nandor Ujhei, predsednik skupštine Novog Kneževca, Janoš Dobai, predsednik MZ Torda.