Na gradilištima zatečeno 14 radnika na crno

Inspekcija rada od početka godine intenzivno kontroliše gradilišta. Bez ugovora uglavnom rade nekvalifikovani radnici, koji su u najvećem riziku od povreda. Kako saznajemo u Odseku inspekcije rada u Kikindi od januara do kraja avgusta zatečeno je 14 radnika na crno u našem okrugu.

-Od tih 14 radnika 12 je zasnovalo radni odnos. Pretpostavljam da je manje građevinaca zaposlenih na crno i zbog činjenice da su investitori strane kompanije poput “Lidla”, “Zoppasa”, “Gordona”, tako da glavni izvođači ne žele da reskiraju, pa podizvođači moraju da im dokumentuju da su zaposleni na gradilištu i prijavljeni – istakla je Ljubica Otoran Anić, šef Odseka inspekcije rada.

Pored toga što se kontroliše da li ima radnika na faktičkom radu, inspekcijska služba mora da bude upoznata sa mestima gde se obavljaju radovi jer se godinama unazad vodi evidencija o prijavama investitora i izvođača prema Uredbi o privremenim i pokretnim gradilištima. Od januara do kraja avgusta inspekciji rada 436 izvođača na teritoriji severnog Banata prijavilo je radove.

-Izvođači su revnosiji u svojim prijavama, a i njih češće kontrolišemo. Nadzor je obavljen na 127 prijavljenih gradilišta – dodala je Otoran Anić.

Prošle i u prvih osam meseci ove godine na gradilištima u Severnobanatskom upravnom okrugu došlo je teške povrede jednog radnika. Osim tog slučaja, drugih povreda na gradilištima nije bilo.

Naša sagovornica napominje da postoje propusti tako da pojedini od radnika na građevinama nisu osposobljeni za bezbedan i zdrav rad ili poslodavac nije ispratio najnovije izmene Zakona o bezbednosti zdravlja na radu.

-Inspekcija je izdala 20 rešenja kojim je naloženo ispravljanje povreda propisa iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Imali smo i pet zabrana rada zbog neposredene opasnosti po život i zdravlje zatečenih radnika – rekla je naša sagovornica.

U odnosu na prošlu godinu kada je od januara do avgusta inspekcija zatekla 171 radnika na crno u istom periodu ove godine 86 osoba bilo je na faktičkom radu. Osim na gradilištima radnici na crno najčešće se angažuju u poljoprivredi i u ugostiteljstvu.

Kazna za rad na crno za pravno lice je od 800.000 do dva miliona dinara, za odgovorno lice od 30.000 do 150.000 i za preduzetnika kazna je od 400.000 do milion dinara.