“Muzika je put do srca” u 14. februarskoj “Noći za pamćenje”

Veče Baha, Šopena, Lista, uz ljubavnu priču i muziku iz Šindlerove liste obojio je još jedno pravo i praznično februarsko veče u našem gradu. Da Kikinda ima čime da se diči pokazali su u prepunoj Svečanoj sali Narodnog muzeja vrhunski Kikinđani čije je naveće bogatsvo talent i potreba da ga dele sa drugima.

A da su opravdali to što su u naslovu „ Veče za pamćenje“ obećali, opravdali su. A da Kikinđani itekako umeju da podrže svoje gore list, dokaz je prepuna sala Narodnog muzeja. Više od 130 zaljubljenika u dobre note, što je broj koji premašuje kapacitet sale, savršen su pokazatelj i dobrog ukusa, koji na pozitivan način bije grad na severu Banata.

Veče, 14. februara je datum koji odabira grupa građana, kojima je muzika i najbitnija i sporedna stvar, koji je žive, ali i sa kojom su kroz svoj talent i rođeni, kako bi ulepšali ne samo veče, već čini se i čitavo godišnje doba svima koji su podelili „Veče za pamćenje“ sa njima. Poznata Kikinđanka, Ljiljana Sivčev, izuzetna pijanistkinja, koja kroz muziciranje prenosi tanane emocije unoseći i setu, ali i radost slušaocu, kaže da je Veče za pamćenje baš tako i osmišljeno i da kao takvo i ima svoju poruku.

-Mi smo krenuli prošle godine sa 14. februarom, povodom Svetog Trifuna, odnosno  Valentinova. To je bilo zaista jedno izuzetno lepo  veče, prvo koji su videli sugrađani. Isti je sastav bio, odabir kompozicija. Naslovljeno kao “kada je muzika potpuno utihnula, u srcu se i dalje čula”.  To je rečenica izdvojena iz konteksta filma “Afrička kraljica”. A večeras smo je naslovili kao “Veče za sećanje” to je bila moja ideja i mislim da će svi uživati uz filmsku i evergreen muziku…

Publici su se   osim pobednice Međunarodnog festivala u Požegi Staše Radak predstavili  i vokalni solista Milan Prunić Duma, zatim Milan Mitrić na violini, kao i pijanista Vladimir Kovačević. Kako je nezvanično navela direktorica Narodnog muzeja, Lidija Milašinović koja je upoznala publiku sa sadržajem večeri u kratkom obraćanju, ovakva  inicijativa građana je za svaku pohvalu.

Pijanistkinja i profesor klavira, Eva Aranjoš Francuski, kao i vokalni solista Vladimir Jakšić, sa posebnim zadovoljstvom dolaze na ovakve večer.

 

Ovakve spontane, a opet vrlo studiozno uvežbane večeri u kojima odiše naboj pozitvne i poletne energije je pravi poklon za sve koji vole kulturu, kvalitet i lepe emocije, kojih je bilo u uzajamnom izobilju, pa se činilo da je Svečana sala premala za Veče za pamćenje.