Multimedijalnim prikazom “Đurini osnovci” predstavili prijateljstvo i toleranciju

Učenici OŠ „Đura Jakšić“ su sa svojim drugarima iz Prihvatnog centra, koji pohađaju nastavu u ovoj školi izveli scenski prikaz tolerancije, prijateljstva i dečje iskrenosti. Naime, ova škola je jedna od 4 osnovnih škola u Kikindi, koje su kroz projekat “Nastavak podrške za povezivanje i unapređenje kapaciteta za upravljanje migrantskom krizom u Republici Srbiji – Madad 2”, deci migrantima, uz kvalitetne sadržaje, oplemenlii boravak u našoj zemlji.

OŠ “Đura Jakšić” je učešće u projektu “Madad 2” osmislila kao igrokaz, u kom je namera bila da se pokaže zajedništvo i inkluzija dece migranta u redovno školstvo.

Angažovanja svih škola da se nizom akcija i kreativnih i zanimljivih radionica, uz učenje jezika za decu napravi zdrava i tolerantna sredina, podržava grad Kikinda, navela je zamenica gradonačelnika Bosiljka Srdić i dodala:

-Današnji događaj je dokaz da je Kikinda grad koji ima veliko srce i da smo spremni da prihvatimo,  raširenih ruku sve kojima je pomoć neophodna.  “Đura Jakšić” škola i ova predstava su dokaz da možemo da sarađujemo, a lokalna samouptava će ovakve programe i ovakvu saradnju, pogotovo multikulturalnost,  uvek podržati i pomoći.

Završnica programa je organizovana u Narodnom pozorištu, a učestvovalo je 12 učenika škole, od kojih petoro iz Prihvatnog centra. Sa decom je radio učitelj Predrag Nedin, koji kaže da su deca na ovakav način najbolje doskočila jezičkoj barijeri, te su kroz scenski prikaz i igu pokreta najbolje oslikali emocije:

-Bilo je tu tehničkih problema, u smisli nepoznavanja jezika, ali se ispostavilo da su deca iz svega ovoga izašla vrlo zadovoljna, a to nam je i bio cilj. Mi smo sinhronizovali “Medvedovu ženidbu”  kao deo predstave, deo se radio uživo, a deo je filmski.

Kako je Nedin naveo, predstava je u stvari finalizacija projekta, u okviru MADAD-a 2, realizovana u želji da se deca migranti što bolje uklope u sve aktivnosti, koje organizuje škola. U okviru dramske sekcije, koju su pokrenuli početkom školske godine uvežban je scenski prikaz tradicije i kulture  više naroda.