„Mreža podrške mobilnosti radne snage u prekograničnom području“

Projekat „Mreža podrške mobilnosti radne snage u prekograničnom području“ počeo je da se realizuje pre dva meseca. U pitanju je program prekogranične saradnje Rumunije i Srbije.

Trajaće 15 meseci, a prva dva meseca prošla su u pripremi dokumentacije, dok u nastavku sledi realizacija aktivnosti, rečeno je na Konferenciji otvaranja projekta u Regionalnoj privrednoj komori.

-Projekat vredi 170.000 evra, od toga polovina odlazi rumunskoj strani, a druga polovina ostaje nama. Sredstva će biti upotrebljena za obuke nezaposlenih, organizovanje sajmova zapošljavanja i otvaranja dva info centra, koje će pružati informacije o mogućnosti zapošljavanja u Rumuniji, odnosno Srbiji. Bitno je reći da će 60 osoba učiti rumunski jezik, što će značiti bilo kom poslodavcu, kaže v.d. direktora RPK Tibor Horvat.

Najvažniji cilj projekta je dolazak investitora i otvaranje novih radnih mesta. Ukoliko se to, pak, ne desi, postoji mogućnost da nezaposlena lica iz Srbije potraže radno mesto u susednoj Rumuniji.

Konferenciji je prisustvovala i koordinatorka na projektu od strane Komore za industriju, poljoprivredu i trgovinu iz Županije Timiš Kosmina Mirja. Kao najvažniju aktivnost rumunske strane ovog projekta ističe organizovanje Sajma zapošljavanja, kojem će prisustvovati i odrđeni broj nezaposlenih Kikinđana.

Sajam zapošljavanja održaće se prvo u Kikindi, gde će se po prvi put predstaviti rumunske firme. Finansijski menadžer na projektu ispred kikindske Gradske uprave Stanislav Vujčić istakao je da je realizacija programa važna kako za Kikindu, tako i za sam region.

Realizacija projekta trebalo bi da donese benefite za obe strane. Kako ističu naši sagovornici, zajedništvo doprinosi privlačenju investitora i stvaranju pozitivne poslovne klime, što na duži rok dovodi do porasta životnog standarda.