Montira se novi skener aparat

U Opštoj bolnici multislajsni skener marke “filips” zameniće stari dobijen pre više godina iz pančevačke Bolnice. Skener koji je do sada korišćen u kikindskoj zdravstvenoj ustanovi stigao je kao polovan i često se kvario.

 

 

 

 

 

 

-Prošlog vikenda počeli smo demontažu starog i instalaciju novog skenera. Tehnički deo je pri kraju, a pored same postavke aparata radi se na usklađivanju softverskog sistema sa novim CT-om i sa postojećim bolničkim sistemom. Pošto se to završi počeće obuka osoblja i provera bezbednosti samog aparata, prostorije, kao i bezbednost osoblja i pacijenata – istakla je dr Ljubica Kovačević, načelnica radiologije.

Zakonske procedure koje je neophodno ispoštovati, prema očekivanju naše sagovornice, trebalo bi da se završe do polovine decembra i tada će skener početi sa radom. CT koji se do sada koristio tehnički i tehnološki bio je zastareo.

-Skener koji smo koristili bio je ograničen kada je reč o dijagnostičkim uslugama tako da su pacijenti morali da posećuju veće centre kako bi uradili određene CT preglede. Ovaj aparat doprineće da umnogome unapredimo dijagnostiku, a samim tim poboljšaćemo zdravstvenu zaštitu naših pacijenata. Proširićemo opseg anatomskih regija koje ćemo moći da pregledamo – rekla je dr Kovačević.

Do sada je bilo moguće uraditi preglede glave, grudnog koša i abdomena male karlice.

-Proširićemo anatomske regije koje ćemo skenirati tako da pacvijenti neće morati da odlaze u veće centre. Novo što ćemo moći da radimo je CT dijagnostika kičme, vrata, manjih koštanih struktura glave, sinusa, krvnih sudova – dodaje je naša sagovornica.

Obrada podataka takođe će biti bolja.

Dnevno se na skeneru u kikindskoj Bolnici uradi u proseku 15 pregleda. Novio skener donacija je Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo, a za njega su izdvojena 33 miliona dinara.