Monografija “Milena Dravić ili ključ snova”predstavljena u Kikindi

Monografija posvećena velikoj Mileni Dravić, za koju je poznati književnik Dušan Kovačević rekao da je je ime i prezime srpskog i jugoslovenskog filma, osmeh generacija i generacija koje su je volele u nezaboravnim ulogama, sa darom, toplinom i šarmom neponovljivim u nekom skorijem vremenu“ predstavljena kikindskoj publici.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova“ autora i priređivača Anite Panić, druga je monografija u ediciji filmske monografije koju je prošle godine pokrenuo Filmski centar Srbije, a u okviru svoje bogate izdavačke delatnosti. Kikinda je imala tu mogućnost da bude drugi grad u kom je predstavljena priča o divi srpskog glumišta.

Iako vremenski uslovi nisu išli na ruku ljubitelja pisane reči, te je veče organizovanop u Kulturnom centru bilo vrlo slabo posećeno, autorka monografije, Anita Panić je sa posebim uživanjem pričala o svemu kroz šta je prolazila prilikom pribavljanja potrebnih podataka za stvaranje jedinstvene monografije posvećene legendi jugoslovenskog glumišta:

-Milana Dravić je čudo. Ona je jedna posebna osoba. Radeći na ovoj monografiji godinu ipo dana  sam imala prilike da se družim sa njom i da poslovno sarađujem. Mogu da kažem  da je ona izuzetna osoba i da mi je bila čast da pišem o njoj. Ova monografija je dostojna njene karijere.

Ovo luksuzno srpsko-englesko izdanje, koje je štampao Službeni glasnik, ima 364 strana. Čini ga sedam poglavlja u kojima je analitično i sa mnogo zanimljivih detalja predstavljen život i stvaralaštvo Milene Dravić

-Ona trenutno ima tri knjige, ali u trenutku, pre oko dve godine, kada sam ja predložila Filmskom centru Srbije da uradim monografiju o Mileni Dravić  nije bilo ni jedne knjige o njoj. I to je, znate, jako zanimljivo. Ona i Dragan su bili vrlo skromni ljudi. Kada sam ja došla u njen dom, s idejom da ću uraditi knjigu o njoj, ona je vrlo skromno rekla da ona nema ni jednu knjigu o sebi. Ona je bila toliko uzbuđena i srećna, ne mogu vam opisati. Jedna tako skromna i jednostavna osoba, a tako velika glumica.

O gostovanju Milene Dravić, koja je igrala u kikindskom Narodnom pozorištu, seća se poznati kikindski psiholog, Nenad Adamov, jedan od najredovnijih posetilaca svih kulturnih deševanja u Kikindi:

-Imao sam tu čast i privilegiju da je upoznam u našem gradu, u Narodnom pozorištu. Bila je u pitanju monodrama po tekstu Duška Radovića, “Ženski razgovori”. Dao sam joj orhideju, uz reči “Vi ste moja prva ljubav”, što je istina jer je ona radila “Laku noć, deco”. To je bilo 1967,  a ja sam rođen 1966, pa odatle ta ljubav. U tom susretu je bila jako divna, jako, jako  ljubazna. Po tome je pamtim.

Monografija „Milena Dravić ili ključ snova„ sadrži brojne fotografije iz bogate karijere naše najpoznatije glumice, a mnoge od njih su prvi put objavljene u javnosti. U knjizi su sabrane poruke poznatih reditelja, glumaca, prijatelja, među kojima izdvajamo reči Dejana Mijača, koji za Milenu kaže:


„Kultura, nacija, pokolenja – svi će je pamtiti po lepom. Ono što nije bilo lepo, to su njena lična iskustva. Sve što je lepo, to je darivala svima nama.“ Puriša Đorđević kaže da su svi njegovi najbolji filmovi ustvari filmovi Milene Dravić.“ U monografiji takođe saznajemo i da je pesmu “Milena”, takođe legendarni Arsen Dedić posvetio baš glumačkoj veličini Mileni Dravić