Moldavska juniorska vaterpolo reprezentacija ponovo na pripremama u Kikindi

Dve ekipe moldavske vaterpolo reprezentacije, odnosno dečaci od 12 i od 14 godina na bazenima Sportskog centra „Jezero“ pripremaju se za narednu sezonu.

Koliko je ova selekcija posvećena sportu govori činjenica da gotovo pola godine provode na različitim kampovima i treninzima. Mnogo putuju, a u Kikindu se uvek rado vraćaju.

-Dolazimo ovde da treniramo već drugu godinu za redom. U Kikindi je predivno, a uslovi su zaista posebni. Lep je bazen, baš kao i grad. Za nas je veoma interesantno i važno da možemo da treniramo sa vašim timom, izjavio je trener moldavske selekcije Fjodor Astrovski.

Ovi treninzi su izuzetno važni za goste iz Moldavije, budući da se pripremaju za kvalifikacije za evropski šampionat, koji će biti održan sledeće godine. Voleli bi i da se naredne godine vrate u Kikindu.

-Nadamo se da ćemo se družiti i naredne godine. Imali smo određenih poteškoća, ali uz nesebičnu pomoć našeg predsednika Igora Dodona, uspeli smo da skupimo sredstva da dođemo ovde, kako bismo trenirali i igrali naš divni vaterpolo, dodaje Astrovski.

Gostovanje različitih ekipa tokom leta važno je i za kikindski ŽAK, koji ovako stiče iskustvo sparingujući sa timovima iz drugih zemalja:

-Ovo leto nam je dosta aktivno, kao i poslednjih par godina. Tu nam je dosta ekipa sa strane, što je super za naše klince, jer možemo da odigramo mnogo prijateljskih utakmica, nekad čak i više puta dnevno. Naše mlađe ekipe imaju turnir krajem avgusta, koji će isto biti održan ovde u Kikindi. Zatim kreće i zimski deo prvenstva. Imamo za šta da radimo i dobre uslove za to. Uvek očekujemo najviše, ali sve zavisi od situacije. Poboljšalo se dosta, imamo više dece u klubu. Očekujemo dosta, kaže trener u Vaterpolo klubu ŽAK Aleksandar Pavić.

Na zadovoljstvo svih, ove godine zabeležen je rekordan broj gostujućih ekipa, kako vaterpolo, tako i plivačkih:

-Najbitnije je što se svi oni godinama unazad uvek vraćaju. Dolaze isti, ali i novi timovi, koji čuju pozitivne utiske o nama. Za sada je prošlo preko 500 dece, a tokom avgusta nam je najveći špic. Održan je i vaterpolo kamp, gde je učestvovalo preko 100 dece iz Ukrajine, Rusije, Moldavije i Srbije, naravno i naši Kikinđani. Mislim da je 15 dana kampa svima dobro došlo. Ovo je jako bitna stvar za grad, da Kikinda sportski živi i preko leta, kada su svi na godišnjim odmorima i kada su pauze. Sportski centar sada radi, a do pre nekoliko godina je bio prazan tokom leta, odnosno njegov zatvoreni bazen. Sada je to mnogo drugačije. Bazen je pun konstantno. Mislim da građani i primećuju da imamo strance u gradu, što je i najbitnije, objašnjava predsednik Sportskog saveza Kikinde Milorad Aleksić.

Pored toga, važno je i da vaterpolo u Kikindi polako počinje da se razvija u pozitivnom pravcu. Tako se možemo pohvaliti da čak deset momaka, koji su svoje prve vaterpolo korake napravili u ŽAK-u, sada igraju u inostranstvu.