Mokrinska lovišta interesantna strancima

Ljubomir Novakov iz Mokrina lovom se bavi od najranijeg detinjstava. Još njegov pradeda bio je poznati lovac, tako da se ljubav prema ovom hobiju u porodici prenosila sa kolena na koleno.

 

 

 

 

-Počeo sam da lovim već sa 10 godina. Otac me je vodio u lov i tada sam bio hajkač. Tako sam zavoleo lov, a od 1977. godine bez prekida sam član Lovačkog udruženja “Perjanica” – ističe Novakov.

Mokrinska lovišta privlače i strance tako da je Ljubomir naučio italijanski jezik kako bi se lakše sporazumeo sa lovcima koji dolaze iz ove zemlje.

-Italijani su počeli da dolaze početkom sedamdesetih godina prošlog veka. Najpre su lovili grlice selice. Intenzivno su počeli da dolaze od 1991. godine i dan danas rado dolaze u naša lovišta. Među Italijanima koji su česti gosti je i zamenik ministra za industriju u italijanskoj vladi – dodaje Ljubomir Novakov.

Osim Italijana u Mokrin u lov dolazili su :Austrijanci, Nemci, Španci.

-Pre mesec dana u lovu na srne nam je bio Arapin. Interesovanje za lov pokazuju i Kinezi.

Naš sagovornik jedan je od retkih lovaca koji ima pse engleske setere. Ova rasa kod nas nije popularana jer psi imaju dugu dlaku pa ih je potrebno dobro očistiti posle lova od raznih trava koje se zalepe za njih.

-ako je malo nas koji imamo ovu rasu pasa. Nemam odgajivačnicu, ali imam i starije i mlade pse. Služe mi isključivo za lov. – priča naš sagovornik o svojim ljubimcima.

Od 1. decembra traje sezona lova na zeca i fazana. Lovna sezona počinje 15. aprila lovom na srndaće, a završava se u januaru kada je sezona lova na zeca i divlju svinju.