Mokrinčanin kojem se rodno mesto odužuje

U znak sećanja na književnika, publicistu, glumaca i dugodišnjeg televizijskog novinara Rašu Popova u rodnom selu Mokrinu osnovano je udruženje koje će nastaviti da neguje njegove vrednosti.

 

 

 

 

 

-Osnivanje udruženja “Raša Popov” bila je ideja Jovana Veljina Mokrinskog koji je o tome pre nekoliko godina razgovarao sa Rašom. Kada je malo razmislio, Raša Popov bio je oduševljen tom idejom – istakla je Darinka Maljugić, knjižničarka i sekretarka udruženja.

U svakoj prilici Raša Popov je sa ponosom isticao da je rodom iz Mokrina. Bio je tih i nenametljiv čovek koji je rado dolazio na svaku priredbu organizovanu u rodnom mestu.

-Osnovni ciljevi su negovanje i čuvanje sećanja na Rašu Popova. Želja nam je da sakupimo njegovo celokupno delo u pisanoj formi, emisije, reportaže. Svoju biblioteku zaveštao je rodnom mestu tako da je važno da je smestimo u adekvatan prostor. Okupljaćemo i afirmisati mlade stavaroce – istakla je Darinka Maljugić.

Raša Popov rođen je 26. juna 1933. godine u Mokrinu, a na dan njegovog rođenja ove godine prvi put organizovana je manifestacija “Dan Raše Popova”.

-Legat osim knjiga sadrži fotografije, slike i nekoliko šešira po kojima je bio poznat. Konkurisaćemo za sredstva na raznim projektima kako bi uredili prostor u kom će pored legata Raše Popova biti obeležja i drugih zaslužnih Mokrinčana. Prostor bi bio otvoren za sve postioce – objašnjava naša sagovornica.

Zaostavština sadrži i zbirku pesama njegove unuke Marije Popov koja živi u Australiji.Raša je knjigu preveo sa engleskog. Dok je bio urednik u matici srpskoj preveo je i pesme Svetozara Stivena Stepančeva iz Mokrina poznatog kao pesnik Amerike koji je pretprošle godine umro u 102. godini. Udruženje će pokrenuti inicijativu da se postavi bista znamenitog Mokrinčana na Varoškom trgu.

-Kada pitate Mokrinčane za Rašu Popova prvo im izmamite osmeh na licu. Svi ga smatramo rođakom i mi još uvek nismo shvatili njegovu veličinu. Raša Popov gde god da je odlazio sa ponosom je isticao činjenicu da je iz Mokrina – kazala je Darinka Maljugić.

Novosnovano udruženje za sada ima dvadesetak članova. Pozivaju sve koji žele da im se priduže i doprinesu boljem radu.