Mokrinčani organizovali deseti “Seoski party”

Jubilarni „Seljački party“ u Mokrinu i ove godine je organizovan ne prostoru Vašarišta. Cilj organizovanja ovakve manifestacije je porodično okupljanje uz pesmu i gurmanske specijalitete, ali s ciljem da se mlađim meštanima, kao i gostima pokažu tradicionalne igre spretnosti i zabave. U takmičarskom delu kuvanja riblje čorbe ove godine je učešće uzelo niše od 40 ekipa.

Zabava  na mokrisnkom Vašarištu okupila je staro i mlado, meštane sela ali i mnogobrojne goste. Tradicionalna manifestacija s kraja leta dovela je u selo znatiželjnike iz okolnih mesta ali i iz drugih država.

Kako je naveo Nenad Čavić, Mokrinčanin koji se svesrdno zalaže da manifestacija, koju je osmislio Milorad Bajšasnski Bajša dobije na što većoj atraktivnosti što mu iz godine u godinu i uspeva, manifestacija je već postala prepoznatljiva:

-Ove godine imamo konkretno pedeset ekipa, koje kuvaju riblju čorbu. Učesnika? Ne mogu da izbrojim!  Što se tiče dece, učestvuju u trkanju u džakovima, grade bunar od čokanja, a učestvuju i u disciplini krunjenje kukuruza. Prošle godine sam obećao da će mnogo biti ove godine i jeste. Plan je da sledeće godine bude još masovnije. Imamo goste iz raznih zemalja.  Ovde  su zastupljeni  dobra atmosfera, muzika, druženje.

Ove godine je za razliku od ranijih okupljanja „Seljački party“ pomeren za sredinu avgusta, kada je raspust još u toku, a ne za sam početak septembra. Razlog je evidentan, dodao je Čavić“, baš zbog najmlađih, koji u velikom broju učestvuju u manifestaciji.

Svakodnevni život banatskih paora opisan kroz razne društvene igre, koje su ovi vredni seljani osmislili za retke momente predaha od rada u ataru, zainteresovao je i Lukasa Mansinija, koji je u Mokrin stigao pravo iz Argentine. Njegovo mišljenje dele i sami Mokrinčani kao i mnogobrojni gosti. Osim takmičenja u sedam disciplina, kada je veština u pitanju i kulinari su stavljeni na ispit, pa je blizu 50 kotlića krčkalo ribu za ocenu. Reportažnu emisiju, o ovogodišnjoj manifestaciji „Seoski party“ u Mokrinu po deseti put, na kojoj je prvo mesto za najlepšu čorbu pripala ekipi „Autoprevoza“ pogledajte na našem programu već sutra sa početkom u 20 sati.